LEK IZ PRIRODE: Semenke bundeve da nadoknadite cink

V. N.

01. 11. 2022. u 10:50

MINERAL koji je ključan za dobar imunitet je cink, pa ukoliko ovu zimu želite da "progurate" sa što manje respiratornih tegoba i prehlada, neophodno je da organizmu svakodnevno obezbeđujete dovoljne količine ovog minerala.

ЛЕК ИЗ ПРИРОДЕ: Семенке бундеве да надокнадите цинк

Foto Pixabay free images

Da ne biste kupovali suplemente cinka - jedite semenke bundeve, jer one obiluju ovim mineralom. Samo četvrtina šolje semenki bundeve sadrži čak jedan i po miligram cinka, a dnevno se preporučuje unos osam miligrama.

Istraživanja pokazuju da jedna od četiri ispitane odrasle osobe ne unosi dovoljno cinka. Njegova nadoknada je važna jer cink se u organizmu nalazi u malim količinama.

Cink utiče na brojne procese i samo mali nedostatak ovog minerala se može odraziti na zdravlje. Cink leči i štiti kožu i jača aktivnosti mozga. On je jednostavno neophodan za život.

Semenke bundeve bogate su i magnezijumom, kalcijumom, gvožđem, i vitaminom K. Obiluju omega-3 masnim kiselinama koje su telu neophodne za održavanje rada srca i regulisanje krvnog pritiska.

Foto Pixabay free images

Naučnici su ustanovili da semenke bundeve pokazuju odlične rezultate u smanjenju simptoma depresije, kao i smanjenju stresa i anksioznosti. Preporučuju se takođe i onima koji se bore sa viškom kilograma, jer su zdrava grickalica i dugo drže sitost.

ŠTITE OD DIJABETESA

SEMENKE bundeve bogate su zdravim nezasićenim masnim kiselinama. Dobre su u regulisanju visine šećera u krvi i povećanju osetljivosti tela na insulin. Brojni stručnjaci dijabetičarima preporučuju semenke bundeve kao namirnicu koju treba svakodnevno da jedu.

Semenke bundeve su bogate vlaknima i proteinima, a u 30 grama semenki bundeve ima oko pet grama proteina, i to je ono što će vas duže držati sitima. Ipak, treba voditi računa da nisu baš niskokalorične, šolja semenki sadrži oko 285 kalorija.

BONUS VIDEO - Jednostavne vežbe za jutarnje razgibavanje: Malo vremena za lep početak dana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)