UPALA 4-6 PUTA GODIŠNJE: Postoje precizni uslovi za operaciju krajnika kod dece

V. N.

18. 10. 2022. u 18:50

KRAJNICI su limfno tkivo koje učestvuje u odbrambenom mehanizmu organizma kao filter koji zadržava bakterije i druge mikroorganizme, čime sprečava nastajanje infekcija.

УПАЛА 4-6 ПУТА ГОДИШЊЕ: Постоје прецизни услови за операцију крајника код деце

Foto Shutterstock

Postavlja se pitanje zašto uopšte vaditi krajnike kada oni vrše funkciju u odbrambenom mehanizmu organizma? Bitna je činjenica da tu funkciju imaju samo zdravi krajnici, dok bolesni krajnici mogu biti uzrok mnogih zdravstvenih problema i izvor stalnih infekcija.

- Ukoliko govorimo o prednjim krajnicima, razmišlja se o operaciji ukoliko dete ima ponovljene upale krajnika, od četiri do šest godišnje, koje su uzrokovane bakterijama. Operacija trećeg krajnika se predlaže ukoliko dete pored učestalih respiratornih infekcija ima otežano disanje ili prekid disanja u toku spavanja. U oba slučaja, da bi se sprovela operacija, poželjno je da dete bude starije od tri godine i da ima više od 13 kg telesne težine - kaže dr Nevenka Raketić, pedijatar.

Preporuku za operaciju daje ordinirajući pedijatar, ali definitivnu odluku o vremenu i načinu sprovođenja operacije donosi ORL specijalista.

Foto Arhiva

BONUS VIDEO - SOLARNA VODA ZA PROČIŠĆAVANjE ORGANIZMA: Evo kako se pravi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)