ŠUM NA SRCU JE NAJČEŠĆE BEZAZLEN: Većina spontano nestaje tokom, ili posle puberteta

I. K.

18. 10. 2022. u 10:50

KOD ogromne većine dece koja normalno rastu, razvijaju se i aktivna su, šum na srcu nije znak oboljenja.

ШУМ НА СРЦУ ЈЕ НАЈЧЕШЋЕ БЕЗАЗЛЕН: Већина спонтано нестаје током, или после пубертета

Foto: Shutterstock

Doktor Goran Vukomanović, kardiolog Dečje univerzitetske klinike "Tiršova", kaže da kada bi dečji kardiolozi "izoštrenog uha" pregledali svako dete, kod 30 do 50 odsto predškolaca bi se otkrili ovi bezazleni šumovi:

- Većina fizioloških šumova spontano nestaje tokom ili posle puberteta. Kod izuzetno malog broja dece šum se može "preneti" i u odraslo doba, ali i tada nema razloga za brigu, pošto se ne radi o patološkom šumu koji je znak neke srčane bolesti.

Naš sagovornik objašnjava da se šum na srcu obično čuje kao uzgredan nalaz, kada pedijatar pregleda dete zbog nekog drugog razloga, a to su najčešće respiratorne infekcije sa povišenom temperaturom ili bez nje:

- Dakle, tada se radi o "šumu zdravog srca" koji se još zove i fiziološki ili razvojni sistolni šum.

Ipak, ima primera kada je ovaj nalaz znak obolelog srca.

Foto Shutterstock

- To je dosta retko, a kada se desi radi se o deci koja imaju urođenu ii stečenu bolest srca - kaže dr Vukomanović. - Patološki šumovi traže pregled dečjeg kardiologa radi postavljanja dijagnoze, odnosno utvrđivanja uzroka.

Razliku između bezopasnog i patološkog šuma može da napravi svaki pedijatar.

- Naša zemlja može da bude ponosna na dečje lekare koji rade na primarnom nivou zdravstvene zaštite i koji su u okviru specijalističkog staža obučeni da prepoznaju fiziološke šumove koji ne traže pregled dečjeg kardiologa - kaže naš sagovornik. - Kada pedijatar koji redovno prati dete posumnja da se radi o patološkom šumu, uputiće dete dečjem kardiologu koji definitivno utvrđuje prirodu šuma na srcu. Kardiolog procenjuje i da li dete treba da se leči ili samo da se prati, a intervali praćenja su jasno naznačeni u izveštaju dečjeg kardiologa.

BONUS VIDEO - “5 MINUTA SA” PČELAROM: Sve tajne plemenite veštine – evo kako da prepoznate pravi med

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave