RAT U UKRAJINI: Obaveštajac SAD - Koliko će trajati NATO brigada u sudaru sa ruskim trupama; Probijene linije kod Arhangelskog (VIDEO/FOTO)

Novosti onlajn

03. 05. 2024. u 07:21 >> 00:49

RAT u Ukrajini – 799. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Обавештајац САД - Колико ће трајати НАТО бригада у судару са руским трупама; Пробијене линије код Архангелског (ВИДЕО/ФОТO)

Foto Tanjug

USAID šalje Ukrajini 250 miliona dolara pomoći za poljoprivredu

 

Više od 250 miliona dolara biće poslato za obnovu i proširenje poljoprivrednog sektora Ukrajine u okviru novog programa USAID ''Harvest'', izjavio je danas zamenik ukrajinskog ministra poljoprivrede Denis Bašlik.

Gubici i štete na poljoprivrednom sektoru Ukrajine, kao rezultat vojne intervencije Rusije, iznosili su preko 80 milijardi dolara do kraja februara, prema procenama Kijevske škole ekonomije i Svetske banke, navodi Kijev independent.

Program, finansiran od Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), podržaće male proizvođače žitarica i uljarica u proširenju njihovih tržišta izvoza, rekao je Bašlik.

Program USAID ''Harvest'' ima za cilj povećanje poljoprivrednog izvoza za 1,5 milijardi dolara i privlačenje dodatnih 500 miliona dolara privatnih investicija, rekla je zamenica direktora USAID Izabel Kolman.

Ukrajina je izvezla više od 13 miliona tona proizvoda u vrednosti od 3,3 milijarde dolara u aprilu, što je više od količine iz februara 2022. pre početka ruske invazije, rekla je ukrajinska ministarka ekonomije Julija Sviridenko.

 

Španske rakete za Patriote u Poljskoj

Rakete za PVO sisteme "patriot" koje je Španija dala Kijevu stigle su u Poljsku i uskoro će biti predate ukrajinskoj vojsci, naveo je "Njujork tajms" pozivajući se na visoko pozicioniranog španskog zvaničnika.

Foto Tanjug/AP

Vazdušna uzbuna u Ukrajini

Treći put u toku dana na teritoriji Ukrajine je proglašena vazdušna opasnost.

 

Koliko će trajati NATO brigada u sudaru sa ruskom armijom

U slučaju sukoba s Rusijom visokog intenziteta jedna brigada NATO može da opstane oko tri dana, smatra bivši američki obaveštajac Skot Riter.

Foto Tanjug/AP


 

 

Bitka za Časov Jar (VIDEO)

Jurišnici SU-25SM3 napali su utvrđena područja Oružanih snaga Ukrajine.

Artiljerija 98. vazdušno-desantne divizije gađala je podesivom municijom „Smelьčak“ ("Daredevil") po lokaciji ljudstva i skladišta goriva i maziva i municije ukrajinskih oružanih snaga.

Padobranci iz Ivanova su sa svojom raketnom artiljerijom – VBR "Grad", uništili uporišta i oklopno vozilo ukrajinskih militanata.

 

Zadimljavanje ponovo u modi: Rusi štite konvoje trupa (VIDEO)

Ruske trupe u Ukrajini započele su zbog ukrajinske masovne upotrebe izviđačkih i dronova kamikaza da upotrebljava taktiku zadimljavanja u marševskom poretku, znači kroz kretanje trupa za vreme napada, ali i prilikom transporta na putevima na istoku Ukrajine.

O tome je kanal Ministarstva odbrane Ruske Federacije napravio i snimak gde se vidi osblje ABHO jedinica na novom zadatku posebno aerosolno odeljenje na Artemovsku pravcu koje taktikom zadimljavanja maskira područje mesta raspoređivnja motorizovano-streljačkih jedinica borbenih i neborbenih formacija.

U tu svrhu na front su poslate termodimne mašine TDM-2K koje imaju zadatak da smanje verovatnoću da ruske snage budu otkrivene i na njih izvršena korekcija artiljerijske ili raketno-artiljerijske vatre, ali i napad dronova kamikaza.

Dimna zavesa kako se navodi sa mašinama može da stvara zaštitu koja traje četiri sata i širi se kao magla u debelom sloju na daljinu od nekoliko kilometara, zbog čega je idealna za zaštitu trupa i kamufliranje vatrenih položaja.

 

Američka vojna pomoć - Stiže tek na leto

Najveći deo teškog naoružanja koje je obuhvaćeno američkim paketom pomoći biće isporučeno Ukrajini tek na leto ili čak i kasnije, piše "Njujork tajms", pozivajući se na neimenovanog američkog zvaničnika.

Foto AP

Najvažnije s brifinga Ministarstva odbrane Rusije: Strahoviti gubici VSU, izbačeno iz stroja 1200 vojnika PVO sitemi i oklopna tehnika

Jedinice grupe „Zapad“ poboljšale su položaje i odbile tri ukrajinska napada, ukrajinska vojska je izgubila do 355 pripadnika;

Jedinice grupe „Istok“ zauzele su povoljnije položaje, odbile tri napada dok je protivnik izgubio do 135 vojnika;

Grupa „Centar“ poboljšala je taktički položaj, odbila je 10 ukrajinskih kontranapada na području DNR, Ukrajinci su izgubili do 360 vojnika i tenk „abrams“ američke proizvodnje;

Ukrajinska vojska je u bici sa pripadnicima grupe „Dnjepar“ izgubila 30 vojnika;

Foto Tanjug/AP

U okršaju sa pripadnicima grupe „Jug“ ukrajinske snage su kod mesta Sporno, Konstantinovka i Krasnogorovka izgubile do 340 vojnika, tenk, oklopni transporter M113 američke proizvodnje, dve haubice, sistem D-30, sistem za elektronsko ratovanje;

Protivnik je u poslednja 24 sata izgubio samohodnu haubicu „paladin“ američke proizvodnje i češku „dana M2“;

Ruska vojska izvela je napad na rafineriju „Balovno“ iz koje su se naftom snabdevale ukrajinske jedinice;

Ruske snage uništile su i PRO sistem Iris-T

 

Probijene linije kod Arhangelskog

Grupa jedinica "Hrabri" su zauzeli skoro celo Arhangelskoje, probivši se do Sokola i Novoaleksandrovke kod Avdejevke.

Grupa trupa „Centar“ završava čišćenje Arhangelska, približavajući se Sokolu, Novoaleksandrovki i Novopokrovskom, nastavljajući ofanzivu iza Avdejevke.

Vojnici Centralnog vojnog okruga sve dublje i dublje probijaju odbranu Oružanih snaga Ukrajine i zapravo su porazili neprijatelja, preuzimajući kontrolu nad većim delom sela Arhangelskoje.

 

Ukrajinski vojni analitičari priznaju nova dostignuća naših trupa, ali opet potcenjuju uspehe:

-U pravcu Pokrovskog ruske trupe su, nakon što su zauzele Novokalinovo i Keramiku, napredovale do centralnog dela Arhangelska, zauzevši područje do 3,85 km širine do dubine od 2 km (kasnije su uredili podatke i priznali da su naši daleko iza centra).
Istočno od Novoaleksandrovke, Oružane snage Rusije imaju delimičan uspeh duž tri šumska pojasa na području širine do 1,58 km do dubine do 520 metara.

Južno od Pervomajskog, Rusi su zauzeli teritoriju napuštenih voćnjaka i napredovali do jaruge Domaha u oblasti širine do 1,41 km do dubine od 1,45 km.

Ruska vojska je opasno napredovala ka H20, već je uspela da se uhvati za prilaze Novoaleksandrovki.

Rusi su takođe napredovali do prilaza Novopokrovskom od Soloveva.

Napredak od 200 m bio je i zapadno od Semenovke i Berdičija.“

Sirene širom Ukrajine, eksplozije u Harkovu

Vazdušna opasnost proglašena je na celoj teritoriji Ukrajine, prenose mediji. Ekspliozije su već počele da odjekuju u Harkovu.

 

Ukrajinska vojska granatirala Tokmak i pogodili stambenu zgradu

Ukrajinska vojska granatirala je grad Tokmak u Zaporoškoj oblasti i tom prilikom pogodili petospratnu stambenu zgradu.

Foto: Tanjug

Prema rečima Evgenija Balickog, gubernatora Zaporoške oblasti, pod ruševinama bi mogli biti ljudi. Trenutno su na licu mesta spasioci.

Ukrajinske snage svakodnevno granatiraju Tokmak, a prošle nedelje ispalili su navođene bombe na višespratnicu i tom prilikom ubili civila.. Sredinom aprila dogodio se sličan incident kada je poginulo 16 civila.

 

FSB Rusije: Likvidiran ukrajinski vojni obaveštajac, planirao terorističke napade

Ruske snage bezbednosti likvidirale su ukrajinskog vojnog obaveštajca, ruskog državljanina koji je pripremao seriju terorističkih napada u Rusiji, uključujući i objekte Ministarstva odbrane, saopštila je danas Federalna služba bezbednosti (FSB) Rusije.

Prema rečima bezbednosnih zvaničnika, diverzant je planirao seriju terorističkih napada u Rusiji, "uključujući i objekte Ministarstva odbrane Ruske Federacije u Podmoskovlju, kao i pripadnike jednog od dobrovoljačkih bataljona i njegov volonterski centar u Sankt Peterburgu", prenosi RIA Novosti.

Kako navodi FSB, likvidirani je 48-godišnji ruski državljanin, "agent Glavne obaveštajne uprave (GUR) Ministarstva odbrane Ukrajine", odnosno "pripadnik ukrajinske terorističke organizacije zabranjene u Ruskoj Federaciji".

Generalštab Ukrajine: Ruske snage intenzivirale napade na Avdejevskom pravcu

Rusija je intenzivirala napade na Avdejevskom pravcu, saopštio je jutros Generalštab Oružanih snaga Ukrajine, navodeći da su ukrajinske snage u protekla 24 sata odbile 50 ruskih napada na tom delu fronta, prenosi Tanjug. 

Ruske snage su se fokusirale na nekoliko sektora fronta u Donbasu, prenosi Unian. Na Bahmutskom pravcu ukrajinske snage odbile su 22 ruska napada, a u protekla 24 sata na liniji fronta su se dogodila 134 sukoba. Ruske snage ušle su u februaru ove godine u Avdejevku, grad u Donjeckoj oblasti, na istoku Ukrajine.

Kijev se sprema za pad Časovog Jara

Ukrajinski grad Časov Jar je pred padom, upozorio je zamenik šefa glavne uprave Ukrajinske obaveštajne službe Vadim Skibicki.

„Naš najveći problem trenutno je Časov Jar. Pad tog grada je samo pitanje vremena“, rekao je on u intervjuu za list „Ekonomist“.

Inače, Časov Jar ima važan strateški značaj budući da će to otvoriti put ruskoj vojsci ka zauzimanju poslednjih krupnih gradova u Donjeckoj Narodnoj Republici koji su i dalje pod kontrolom Kijeva.

Šest ukrajinskih dronova oborena iznad Belgorodske oblasti i Krima

Ruske PVO snage oborile su šest ukrajinskih dronova iznad Belgorodske oblasti Ruske Federacije i iznad Krima, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Kako se navodi, pet je oboreno iznad Belgorodske oblasti i jedan iznad Krimskog poluostrva, a reč je o dronovima avionskog tipa.

Prilikom obaranja dronova u Belgorodskoj oblassti jedan civil je ranjen i to u selu Voznesenjovka.

 

BONUS VIDEO:

RUSKA FLOTA: Vežbe gađanja u Japanskom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OMILJENA DESTINACIJA SRBA: Kako i za koliko para da posetite ovo ostrvo