ISHRANOM SPREČITE DALJI RAZOJ OSTEOPOROZE: Izbor namirnica u velikoj meri utiče na zdravlje kostiju (JELOVNIK)
JEDAN od najboljih načina da sprečite osteoporozu ili ublažite bolest koja je već počela da se razvija jeste planiranje odgovarajućeg jelovnika.
Foto Shutterstock
Jer, da bi skelet ostao čvrst i zdrav, potreban je unos važnih hranljivih materija, što inače važi za svako tkivo u ljudskom telu.
Sastavljanje plana ishrane radi održavanja jačine kostiju je i te kako moguće, a to zahteva i smanjenje ili izbacivanje određenih namirnica koje samo pogoršavaju trenutnu situaciju.
Osnovno pravilo jelovnika za sprečavanje daljeg razvoja osteoporoze je - ništa bez kalcijuma. Ovaj mineral je ključan za građenje samih kostiju, sprečavajući gubitak koštane mase i osteoporotične frakture kod starijih ljudi. Kalcijuma ima najviše u mleku i mlečnim proizvodima, a takođe je prisutan i u brokoliju i kelju.
Ugradnja kalcijuma u kosti se dodatno olakšava konzumiranjem hrane koja sadrži vitamin K. Postoje dva tipa ovog vitamina: K1 i K2. Oba su podjednako važna za prevenciju osteoporotičnih fraktura, naglog gubitka koštane mase kod starijih osoba i smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti i raka kostiju. Vitamin K se nalazi uglavnom u zelenom povrću, siru i jogurtu.
Foto Shutterstock
Treći ključan hranljivi element u ovoj ishrani je vitamin D. Zanimljivo je da vitamin D nije pravi vitamin, jer ga naše telo, za razliku od nutrijenata iz te grupe, može samostalno stvoriti kada je naša koža izložena sunčevoj svetlosti. Veoma malo namirnica sadrži veće količine vitamina D, a uglavnom je to meso ribe.
Osim navedenog, istraživanja su više puta pokazala da i unos svežeg povrća i voća pozitivno utiče na zdravlje naših kostiju.
Izbegavajte namirnice sa previše šećera, preslanu hranu, alkohol, pušenje i previše kafe.
* * * * * * * *
Ponedeljak
Doručak: 150 g punomasnog sira, bareno jaje i kriška hleba
Užina: jagode
Ručak: riblja čorba i krompir salata
Večera: krem-čorba od brokolija i piletine sa kašikom pavlake
Foto Shutterstock
* * * * * * * *
Utorak
Doručak: jogurt sa pahuljicama i orasima, kašika meda
Užina: kriška kačkavalja i malo maslina
Ručak: riblji file sa blitvom i dinstanom šargarepom, kriška hleba
Večera: gibanica i šolja kefira
* * * * * * * *
Sreda
Doručak: kajgana od tri jaja, kriška sira i paradajz salata
Užina: trešnje
Foto: Profimedia
Ručak: krmenadla i mladi luk, kriška hleba
Večera: boranija zapečena sa sirom
* * * * * * * *
Četvrtak
Doručak: integralna testenina sa mladim sirom i maslinovim uljem, začinjena po ukusu
Užina: višnje
Foto: Free Images Pixabay
Ručak: riba po izboru sa varivom od prokelja i krompira
Večera: parče domaće pice i šolja kefira
* * * * * * * *
Petak
Doručak: dva barena jaja, čaša kiselog mleka, integralni hleb
Užina: jagode
Foto: Free Images Pixabay
Ručak: spanać s piletinom na žaru
Večera: pastrmka na žaru, zelena salata i kriška hleba
Preporučujemo
UMORNI STE, BLEDI, DEKONCENTRISANI? Uz ovaj jelovnik hranom nadoknadite vitamin B
14. 06. 2022. u 14:50
VELIKO UPOZORENjE VUČIĆA: Za godinu i po dana suočićemo se sa velikim ratom, niko više ne želi da sluša drugu stranu
PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas, na forumu "GLOBSEC BELTALKS: Beogradski ekonomski razgovori", da više nema racionalnosti u međunarodnoj politici i da se uskoro sprema veliki sukob.
09. 12. 2025. u 20:57
NOVO REŠENjE ZA UKRAJINU: Evropa pravi plan u slučaju da se SAD povuku iz konflikta
EVROPSKE diplomate pripremaju scenario podrške Ukrajini u slučaju povlačenja SAD iz konflikta, prenosi Blumberg, pozivajući se na izvore.
07. 12. 2025. u 13:19
Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića
DETINjSTVO glumca Jova Maksića oblikovalo se u maloj seoskoj sredini podno Dinare, u selu Plavno kod Knina, gde je porodica živela zbog očevog svešteničkog službovanja. Rani period života opisuje kao vreme potpune slobode i radosti, kada je gotovo čitavo selo bilo prostor za igru i maštarije. U takvoj atmosferi formirala se njegova emotivna struktura — vezanost za zajednicu, toplina porodičnih odnosa i zahvalnost za jednostavne stvari.
07. 12. 2025. u 11:41
Komentari (0)