KAD EMOCIJE PRAVE TELU PROBLEM: Hormon sreće proizvodi se u crevima, a stomak reaguje na bes, nervozu i tugu

V. N.

24. 06. 2022. u 14:50

IZRAZ "leptirići u stomaku", za koji smo svi sigurno čuli, a i iste te leptiriće osetili, potvrđuje nam da su mozak i digestivni trakt međusobno povezani.

КАД ЕМОЦИЈЕ ПРАВЕ ТЕЛУ ПРОБЛЕМ: Хормон среће производи се у цревима, а стомак реагује на бес, нервозу и тугу

Foto: Free Images Pixabay

Gastrointestinalni trakt je osetljiv na osećaje poput besa, anksioznosti, nervoze, tuge... Veza između mozga i stomaka je neraskidiva i to je takozvana brain-gut connection.

Prema rečima dr Srđana Markovića, gastroenterologa, sama pomisao na neko ukusno jelo može da pokrene lučenje kiseline u želucu, čak i pre nego što ta hrana dospe do želuca. Međutim, ova veza je dvosmerna.

- Problemi u stomaku poslaće signal mozgu da nešto ne valja, a sa druge strane, problemi u glavi odraziće se na stomak. Tako stomačni problemi mogu biti posledica, ili uzrok anksioznosti, stresa i depresije... Ova dva organa povezana su i fizički, a i biohemijski putem signalnih molekula. - kaže dr Marković.

Foto Arhiva

dr Srđan Marković

Pre svega, najduži nerv u našem telu povezuje mozak i gastointestinalni trakt i prenosi signale u oba pravca. Kao drugo, neurotransmiteri se proizvode u našem gastrointestinalnom traktu i u mozgu imaju brojne funkcije, a najpoznatiji je hormon sreće - serotonin. Čak 80 odsto serotonina proizvodi se u crevima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

PEVAČICA GRANDA PONOVO PRETUČENA: Lice mi je unakaženo, sve kosti me bole, nosim rusku kragnu