KAD EMOCIJE PRAVE TELU PROBLEM: Hormon sreće proizvodi se u crevima, a stomak reaguje na bes, nervozu i tugu

V. N.

24. 06. 2022. u 14:50

IZRAZ "leptirići u stomaku", za koji smo svi sigurno čuli, a i iste te leptiriće osetili, potvrđuje nam da su mozak i digestivni trakt međusobno povezani.

КАД ЕМОЦИЈЕ ПРАВЕ ТЕЛУ ПРОБЛЕМ: Хормон среће производи се у цревима, а стомак реагује на бес, нервозу и тугу

Foto: Free Images Pixabay

Gastrointestinalni trakt je osetljiv na osećaje poput besa, anksioznosti, nervoze, tuge... Veza između mozga i stomaka je neraskidiva i to je takozvana brain-gut connection.

Prema rečima dr Srđana Markovića, gastroenterologa, sama pomisao na neko ukusno jelo može da pokrene lučenje kiseline u želucu, čak i pre nego što ta hrana dospe do želuca. Međutim, ova veza je dvosmerna.

- Problemi u stomaku poslaće signal mozgu da nešto ne valja, a sa druge strane, problemi u glavi odraziće se na stomak. Tako stomačni problemi mogu biti posledica, ili uzrok anksioznosti, stresa i depresije... Ova dva organa povezana su i fizički, a i biohemijski putem signalnih molekula. - kaže dr Marković.

Foto Arhiva

dr Srđan Marković

Pre svega, najduži nerv u našem telu povezuje mozak i gastointestinalni trakt i prenosi signale u oba pravca. Kao drugo, neurotransmiteri se proizvode u našem gastrointestinalnom traktu i u mozgu imaju brojne funkcije, a najpoznatiji je hormon sreće - serotonin. Čak 80 odsto serotonina proizvodi se u crevima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)