ČVORIĆI U ŠTITNOJ RASTU S GODINAMA: Noduse u tiroidnoj žlezdi ima 40-50 odsto populacije

V. N.

17. 06. 2022. u 19:00

ŠTITNA žlezda (tireoidna žlezda ili štitasta žlezda) je endokrina žlezda oblika leptira koja se nalazi u prednjem delu vrata, ispod Adamove jabučice, duž prednjeg dela dušnika.

ЧВОРИЋИ У ШТИТНОЈ РАСТУ С ГОДИНАМА: Нодусе у тироидној жлезди има 40-50 одсто популације

Foto Shutterstock

Štitna žlezda se sastoji iz dva režnja povezanih mostom (istmusom) u sredini. Braonkastocrvene je boje, prožeta je krvnim sudovima i bogata nervima. Kada je normalne veličine, štitna žlezda nije opipljiva. Štitna žlezda luči nekoliko hormona koji se zajednički nazivaju hormoni štitne žlezde ili tireoidni hormoni.

Svaki od hormona štitne žlezde ima svoju specifičnu ulogu u organizmu. Hormoni štitne žlezde utiču na brojne procese u organizmu: metabolizam, rast, razvoj, rad srca, seksualnu funkciju kod oba pola, održavanje trudnoće, nivo glukoze u krvi, telesnu temperaturu i metabolizam kalcijuma.

Poremećaji u radu štitne dovode do problema u lučenju hormona. Na proizvodnju hormona utiču i nodusi, čvorići koji se stvaraju u tiroidi. Prema rečima prof. dr Ivana Paunovića, hirurga, starenjem se čvorići u štitastoj žlezdi uvećavaju.

Prof. dr Ivan Paunović

Prof. dr Ivan Paunović

- Kada bi celoj populaciji jedne zemlje radili ultrazvučni pregled štitaste žlezde, između 40 i 50 odsto imalo bi čvorić (nodus) koji je manji od centimetra. Znači da u najvećem broju slučajeva sa starenjem ne nastaju "de novo" nodusi u štitastoj žlezdi, već se postojeći koji nisu ranije bili dijagnostikovani uvećavaju - objašnjava dr Paunović.

BONUS VIDEO - Jednostavne vežbe za jutarnje razgibavanje: Malo vremena za lep početak dana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!