OTKRILI REŠENJE? Ultraljubičasta svetlost mogla bi da spreči širenje korone u zatvorenom prostoru

V. N.

15. 05. 2022. u 09:50

NAUČNICI Univerziteta Kolumbija otkrili su da bi određena vrsta ultraljubičaste svetlosti koju emituje takozvana far-UVC lampa mogla da se koristi za sprečavanje širenja virusa korona u zatvorenom prostoru, gde se najčešće prenosi.

ОТКРИЛИ РЕШЕЊЕ? Ултраљубичаста светлост могла би да спречи ширење короне у затвореном простору

Foto Shutterstock

Da ne bude zabune, ovo nije ista ideja koju je bivši američki predsednik Donald Tramp izneo na početku pandemije kovida kada je pitao da li je moguće ubrizgati ljudima dezinfekciona sredstva i izložiti naša tela direktno UV svetlu.

Nauka kaže da ovo nije dobra ideja jer su ultraljubičasti zraci u prevelikim direktnim količinama opasni i mogu imati veoma teške posledice po zdravlje.

Naučnici sa univerziteta Kolumbija veruju da su otkrili način da koriste neku vrstu UVC za ubijanje virusa i bakterija sličnih ljudima, ali na način koji je bezbedan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

ŠPANCI U ČUDU: Rafael Nadal ponižen kao nikad do sada

ŠPANCI U ČUDU: Rafael Nadal ponižen kao nikad do sada

Novak Đoković dokazao je svima više puta da je najbolji teniser svih vremena. Dok pojedinci pokušavaju sve to da umanje i da ubace i Rodžera Federera u tu trku, srpski as nastavlja da dominira. Sada je jedan podatak pokazao koliko je on ispred svih, a to se nikako neće dopasti Rafaelu Nadalu i Karlosu Alkarazu.

04. 10. 2023. u 08:51

Komentari (0)

UBEĐIVALI GA DA ĆE POKOJNICA DOĆI TOKOM NOĆI: Otac Predrag se našalio sa seljanima - i zaradio 100 evra