MUŠKARCI PAZITE SE: Upozorenje stručnjaka -Atrofija testisa zbog steroida i lekova!

I. Kovačić

21. 05. 2022. u 09:50

UPOTREBA steroida kako bi se "napumpali" mišići i česta promena seksualnih partnera, muškarce može da dovede do smanjenja ili atrofije testisa.

МУШКАРЦИ ПАЗИТЕ СЕ: Упозорење стручњака -Атрофија тестиса због стероида и лекова!

Foto: Free Images Pixabay

U reproduktivnoj fazi života, ovaj poremećaj uzrokuje gubitak seksualne želje i plodnosti. Kod starijih, najčešće usled primene nekih lekova, takođe može da dođe do smanjivanja polnih žlezda. U tom slučaju, oni češće ispoljavaju komplikovane endokrinološke poremećaje, neretko razvijaju gojaznost ženskog tipa i zato im je neophodna nadoknada hormona. Posledice atrofije testisa su manje ukoliko se smanji samo jedan testis, jer drugi može da proizvede dovoljne količine testosterona i spermatozoida.

U intervjuu za "Novosti" doktor Bogomir Milojević, urolog Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, kaže da se atrofija testisa lako prepoznaje golim okom:

- Najčešće se pacijenti sami javljaju lekaru kada primete smanjenje ovih polnih žlezda. Tako da je i lekarima uglavnom dovoljan samo klinički pregled kako bi se dijagnostikovalo smanjenje testisa, ali se tek ultrazvučnim pregledom mogu detaljnije proceniti promene. Laboratorijskim analizama se proverava hormonski status, dok se spermatogramom mogu uočiti promene spermatozoida.

* Šta sve može uzrokovati atrofiju testisa?

- Postoje razna stanja koja mogu da uzrokuju pojavu smanjenih testisa, a među najčešćima su infekcije. Virusne infekcije, pogotovu kod dece koja su imala zauške, mogu da dovedu do komplikacija na testisima. Pored virusnih, i bakterijske infekcije su predisponirajući faktor za razvoj atrofije ovih žlezda, pogotovu kod seksualno aktivnih muškaraca. I virusne i bakterijske infekcije dovode do upale testisa, koja vremenom dovodi do smanjenja testisa.

* Da li postoje neki unutrašnji, organski uzroci?

- Da, uzroci se mogu pronaći i u poremećaju cirkulacije kod pacijenata sa proširenim venskim sistemom oko testisa (varikokela), gubitkom cirkulacije kod uvrtanja testisa (torzija testisa). Da nevolja bude veća, atrofija testisa može da nastane i jatrogeno, odnosno tokom operativnog lečenja. Takođe, postoje i urođena genetska oštećenja kao što je Klinefelterov sindrom.

Foto V. Danilov

Dr Bogomir Milojević

* Zašto dolazi do atrofije testisa u starijem životnom dobu?

- Najčešće zbog dugotrajne upotrebe pojedinih lekova ili primene hemoterapije. Inače, atrofični testis ili testisi odraslog muškarca imaju zapreminu manju od 20 ml i kraći su od četiri centimetra, odnosno postoji disproporcija između veličine u poređenju sa drugim testisom. Značajnim smanjenjem testisa smatra se ukoliko se javlja atrofija do 50 odsto i veća.

* Ako se atrofija javi samo na jednom testisu, da li je to bolja varijanta?

- Jeste, jer kod atrofije jednog testisa nema većih endokrinoloških poremećaja, s obzirom na to da drugi testis produkuje testosteron i spermatozoide. Ukoliko se atrofija javlja na oba testisa, onda dolazi do posledičnih promena u produkciji spermatozoida i dolazi do infertiliteta. Takođe, dešava se i promena u produkciji polnih hormona, usled čega dolazi do gubitka seksualne želje i javljaju se problemi sa potencijom, a može da dođe do gubitka mišićne mase i snage, do promene raspoloženja i gojaznosti karakteristične za žensko telo.

* Zavise li posledice i od toga koje ćelije su zahvaćene promenama?

- Testisi se sastoje od germinativnih ćelija (stvaraju spermu) i Lejdigovih ćelija (stvaraju hormon testosteron). Ukoliko su zahvaćene samo germinativne ćelije, atrofija dovodi do steriliteta. Ukoliko su zahvaćene Lejdigove ćelije, nastaje smanjenje sekundarnih polnih karakteristika: gubitak libida, gubitak mišićne i telesne mase, kao i promena raspoloženja.

* Kako se leče atrofirani testisi?

- Atrofija testisa ne zahteva uvek hirurško lečenje, što pre svega zavisi od uzroka. Kod zloupotrebe anaboličkih steroida, obustavom istih vraća se prvobitna funkcija i veličina testisa. U nekim slučajevima, opet zavisno od uzroka, testisa se mogu pravovremeno operisati i sprečiti dalje propadanje tkiva. To je, na primer, slučaj kod torzije testisa. Ti pacijenti obično imaju jak i iznenadni bol u predelu testisa kao posledicu akutne ishemije.

Foto: Free Images Pixabay

* Šta je opcija u takvim situacijama?

- Hitna hirurška intervencija u cilju detorkvacije i fiksacije testisa neophodna je u prvih šest sati kako bi se sačuvalo tkivo testisa od daljeg propadanja. Međutim, neretko se dešava da je tkivo nepovratno uništeno, sa oštećenom funkcijom, pa se pacijent prati radi procene efekta. Ukoliko postoji endokrinološki poremećaj, može se sprovoditi hormonska supstitucija kako bi se neutralisali simptomi hormonskog nedostatka.

* Šta se dešava ukoliko se atrofija testisa ne leči?

- Nelečena atrofija testisa može dovesti do gubitka testisa. Ako se uzrok atrofije testisa ne otkloni, bolest progresivno napreduje i može dovesti, pored neplodnosti, i do mentalnih poremećaja. Svaki muškarac može smanjiti rizik od nastanka atrofije testisa, što podrazumeva neuzimanje anaboličkih steroida i odlazak urologu čim se oseti bol koji ukazuje na upalu testisa. Takođe muškarci kada primete proširene vene testisa (obično na levom testisu) treba da se konsultuju sa urologom.

Još se ispituje uticaj "ibuprofena"

* Koji lekovi mogu da oštete testise?

- "Ibuprofen", lek koji se pije za ublažavanje bola i snižavanje telesne temperature, loše utiče na plodnost muškarca, pokazala je nova studija koja je sprovedena na muškarcima od 18 do 35 godina. Ispostavilo se da "ibuprofen" u maksimalno preporučenoj dnevnoj dozi smanjuje nivo testosterona u krvi i samim tim dovodi do disfunkcionalnosti testisa. Hormonska neuravnoteženost uzrokovana smanjenjem testosterona može dovesti do pojave hipogonadizma, a to znači da uz neplodnost bude prisutna i depresija i rizik od kardiovaskularnih bolesti. Međutim, ova studija moraće da se potvrdi na većem broju ispitanika i da se utvrdi da li "ibuprofen" trajno oštećuje plodnost.

BONUS VIDEO - Vežbe za ramena: Oslobodite se napetosti nakon dugotrajnog sedenja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri