SMIRUJE STOMAK I OTKLANJA BOL: Bagrem, lek iz prirode - pomaže kod respiratornih infekcija, dobar za jetru i bubrege

V. N.

18. 05. 2022. u 14:50

KAŠALj, grčevi, nakupljanje tečnosti u organizmu, zubobolja i drugi upalni procesi u ustima i stomaku efikasno mogu da se saniraju čajem od bagremovog cveta.

СМИРУЈЕ СТОМАК И ОТКЛАЊА БОЛ: Багрем, лек из природе - помаже код респираторних инфекција, добар за јетру и бубреге

Foto Shutterstock

Ovi medonosni izdanci lekoviti su i u slučaju reumatskih bolova, smanjuju povećano lučenje kiseline i pomažu usled gastritisa, gorušice, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu.

Pored čaja od bagremovog cveta lekovit je i bagremov med. On se preporučuje kod smanjenog lučenja želudačne kiseline, poboljšava i reguliše apetit i smiruje iritirana creva. Bagremov med posebno se preporučuje deci koja imaju česte respiratorne infekcije. Može i da otkloni nesanicu, ublaži nervozu, povoljno utiče na funkciju jetre i bubrega, doprinosi ravnoteži minerala i vitamina u organizmu, jača imunitet, leči opstipaciju i reguliše probavu.

U narodnoj medicini upotrebljava se i bagremov list, jer mladi listovi sadrže niz supstanci snažnog antiseptičnog dejstva, pa se koriste prilikom virusnih prehlada i infekcija. Gorke supstance iz listova stimulišu lučenje žuči, i zato se listovi bagrema često upotrebljavaju u slučaju problema s varenjem.

Foto: Free Images Pixabay

I mlada, sušena kora bagrema ima terapijska svojstva usled niza stanja, ali njena upotreba se ipak ne savetuje "na svoju ruku", zbog više toksičnih sastojaka, koje, takođe sadrži i zreo list. Bezbedno je jedino ako se koriste preparati proverenih proizvođača, koji sadrže i supstance iz kore bagrema.

Čaj od cvetova

KAŠIČICU svežeg ilu suvog cveta bagrema preliti šoljom ključale vode, ostaviti da stoji 10 minuta, procediti. Piti dve šolje čaja dnevno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu