DOKTORKA DRAGICA STEPIĆ OBJAŠNJAVA: Kako je moguće da neko ima tromb a da je d-dimer normalan?

V. N.

12. 01. 2022. u 13:24

U DOBA korona virusa mnogo toga se polemisalo o trombocima kao i o merilu zvanom d-dimer. Doktorka Dragica Stepić objašnjava da li je i kako je moguće da neko ima tromb a da je d-dimer normalan.

ДОКТОРКА ДРАГИЦА СТЕПИЋ ОБЈАШЊАВА: Како је могуће да неко има тромб а да је д-димер нормалан?

Foto Arhiva

 - Povišen D-dimer nije specifičan pokazatelj da se radi o trombozi vena ili arterija. NJegove povišene vrednosti ukazuju na to da se negde u telu dešava abnormalno stvaranje i razgradnja fibrina, proteina koji gradi mrežastu osnovu tromba. Može biti povišen i u slučaju različitih zapaljenja, zbog reumatskih i malignih bolesti... Kada govorimo o trombozi vena, u prvim nedeljama bolesti D - dimer može da ima jako visoke vrednosti, a može da bude i samo malo iznad referentne granice, objašnjava doktorka Stepić.

 - To zavisi od više faktora: od veličine ugruška, od fibrinolitičkog potencijala organizma i od starosti tromba. Pacijenti sa tzv. anatomski stabilnim, organizovanim trombom ne moraju uopšte da imaju povišen nivo D-dimera. Još jedan faktor koji menja nivo D-dimera je primena antikoagulantnih lekova, dodaje ona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)