OD PREHLADE SE UPALE I ZGLOBOVI: Respiratorne infekcije ne zahvataju samo disajne puteve

I. K.

13. 12. 2021. u 16:16

BOLOVI u mišićima i zglobovima su prateći simptom svake respiratorne infekcije, a naručito gripa.

ОД ПРЕХЛАДЕ СЕ УПАЛЕ И ЗГЛОБОВИ: Респираторне инфекције не захватају само дисајне путеве

Foto Shutterstock

Međutim, kod jedne od 100 osoba prehlada može da dovede i do upale zglobova. Ovaj virusni artritis povlači se uglavnom spontano sa poboljšanjem opšteg stanja, ali nekada može da preraste u hroničan.

Reumatolog dr Nikola Roganović kaže da veliki broj respiratornih virusa dovodi do upale zglobova, bilo da direktno deluje na zglob, bilo da pokreću imunsku reakciju u organizmu koja ga oštećuje:

- Virusni artritis najčešće traje do nedelju dana i povlači se spontano. Izuzetno je redak, ali je moguća pojava hroničnog oblika koji može trajati nedeljama, mesecima, pa i godinama - objašnjava dr Roganović.

Virusni artritis uz simptome koji su klasični pratioci respiratorne infekcije znači upaljen zglob koji je bolan, otečen, crven, ugrejan, ukočen, a čak može da dođe i do situacije da jak bol onemogućava kretanje.

- Zato je važno da se svaka prehlada odmiruje - kaže dr Roganović.

- U slučaju da se pojave otok i bol, mogu da se piju analgetici ili u obliku gelova i masti da se mažu na upaljen zglob. Od lokalne terapije u slučaju virusnog artritisa od velike pomoći mogu da budu i mnogobrojne antireumatske kreme.

Naš sagovornik napominje da je najvažnija prevencija protiv respiratornih infekcija u vidu raznovrsne ishrane, redovne fizičke aktivnosti i dovoljno odmora. Ako nedostaje neki od ova tri elementa, imunitet počinje da slabi:

- Kada imunitet previše oslabi, put do zglobova mogu da nađu i brojne gljivice i paraziti. Na sreću, danas su ove infekcije dosta retke, ali nikako ih ne bi trebalo sasvim isključiti - upozorava dr Roganović.

Bol u zglobovima javlja se kod 14,9 odsto pacijenata i kao posledica kovida 19, ali se o uzrocima i mehanizmu nastanka ovog simptoma kod inficiranih virusom korona još nedovoljno zna. Potvrđeno je, međutim, da su virusne infekcije inače poznate kao jedan od uzročnika bola i zapaljenja zglobova, pa se ovi prateći simptomi sreću, recimo, i kod hepatitisa B i C. Statistika pokazuje da oko jedan odsto svih slučajeva akutnog zapaljenskog artritisa ima virusno poreklo.

Antibiotik na vreme

I pojedine bakterije mogu da dovedu do upale zglobova. Najpoznatija je infekcija ždrela betahemolitičkim streptokokom koja za posledicu može da ima pojavu reumatske groznice.

- Reumatska groznica se razvija nakon dve do četiri nedelje od početka streptokokne infekcije i može da zahvati zglobove, kožu, mozak i srce - objašnjava naš sagovornik.

- Zahvaćenost srca je prisutna kod oko polovine obolelih od reumatske groznice i najčešće je predstavljena oštećenjem zalistaka koja u težim slučajevima može dovesti do srčane slabosti, teških aritmija i infekcija samih zalistaka. Srećom, danas je reumatska groznica veoma retka zahvaljujući pravovremenom započinjanju antibiotske terapije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)