SAČUVAJTE ZDRAVLJE I KADA JE HLADNO: Promena navika može znatno da pomogne da budete u dobroj formi

V. N.

25. 11. 2021. u 16:14

DA SE sačuva zdravlje u jeku respiratornih infekcija i pandemije, u uslovima kada se najveći deo vremena provodi u zatvorenom prostoru i kada je nedostatak sunčevih zraka sve izraženiji, a hladnoća se uvlači u kosti, deluje kao nemoguća misija. Ipak, moguće je.

САЧУВАЈТЕ ЗДРАВЉЕ И КАДА ЈЕ ХЛАДНО: Промена навика може знатно  да помогне да будете у доброј форми

Foto Shutterstock

Kao i za sve drugo bitna je dobra volja i da se pridržavate nekoliko korisnih saveta.

Ishrana

Izbegavajte brzu hranu. Obrok tokom jeseni i zime trebalo bi da bude topao i da se češće jede kašikom. Osim toga, zbog pada raspoloženja usled nedostatka svetlosti, javlja se potreba za hranom kao utehom - a teško je sačuvati zdravlje ako se prejedamo, pogotovo slatkišima. Umesto ugljenih hidrata povećajte unos proteina. Posebno se preporučuju riblje čorbe. Ne zaboravite na redovan unos vitamina C, a sva jela, osim bibera i soli začinite i majčinom dušicom, bosiljkom, origanom... Začini pozitivno utiču na cirkulaciju.

Vežbajte

Osim ishrane, koja je prvi korak ka jačanju imuniteta, neophodno je i baviti se fizičkom aktivnošću. Vežbanje, koliko god teško padalo, sigurno će vam sačuvati zdravlje tokom jeseni i zime. Ključno je da se potrudite da vežbate napolju što je više moguće. Taj kiseonik, bez obzira na zagađenost, sačuvaće vam zdravlje. Kada uslovi to ne dozvoljavaju vežbajte kod kuće. Posebno praktikujte vežbe istezanja, jer one poboljšavaju rad mišića i jačaju tetive. Tokom zime zglobovi gube potrebnu elastičnost, pa su povrede i ukočenost češći, što se eliminiše redovnim treningom.

Rutina

Tokom jeseni i zime najteže je pokrenuti se i popraviti raspoloženje. Zato ne čekajte praznike, već nađite zabavu i pre njih. Ne dozvolite da se zatvorite u kuću i tonete u depresiju, potrudite se da nađete hobi koji podrazumeva izlazak iz kuće.

Družite se više

Provodite više vremena sa porodicom i prijateljima. Potrudite se da vam svima bude zabavno. Izađite napolje, i na kišu, i na sneg, ili se samo šetajte... Boravak na svežem vazduhu jača imunitet, a to će vam pomoći u zaštiti od sezonskih virusa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu