DRENJINE SPREČAVAJU TUMORE: Velika količina antioksidanasa povezana sa nižom stopom smrtnosti

V. N.

03. 12. 2021. u 11:11

ČUVENA izreka "Zdrav kao dren", sasvim je opravdana.

ДРЕЊИНЕ СПРЕЧАВАЈУ ТУМОРЕ: Велика количина антиоксиданаса повезана са нижом стопом смртности

Foto Shutterstock

Plodovi drena - drenjine, sadrže veliku količinu antioksidanasa koji su povezani sa nižom učestalošću i nivoom smrtnosti koju uzrokuju tumori i srčana oboljenja. Osim toga, antocijani iz drenjina imaju i protivupalna svojstva.

Drenjine pomažu i u lečenju grla, anemije, boginja, bolesti bubrega, hemoroida, dijabetesa, kao i kod zarastanja rana.

Od zrelih plovoda drenjina pripremaju se pekmezi, voćni sokovi i vino. Puni su vitamina C i zato su odlični kao dodatak ishrani tokom zime kada nema dovoljno svežeg voća.

Nezrele drenjine upotrebljavaju se u lečenju različitih crevnih tegoba praćenih dijarejom, krvarenja polipa, upale debelog creva i grozničavih stanja kod bolesti probavnog trakta. U tu svrhu se upotrebljava čaj od kore i ploda drena, kao i kompot od plodova.

Ruski naučnici su ustanovili da plodovi drena imaju antimikrobiološko dejstvo, kao i da se njihovo "meso" i ulje iz semenki može koristi za obnavljanje kože i sluzokože.

Drenjine se svrstavaju i u bezglutensku hranu, a zanimljivo je da se u mediteranskim zemljama nedozreli plodovi konzervišu u slanoj vodi kao masline.

RECEPT

Čaj od plodova, listova ili kore

Koru, plodove, cvetove ili listove drena osušite na suvom i toplom mestu. Kuvajte pet do 10 grama osušene kore, plodova, cvetova ili listova pet minuta u dva decilitra vode.

Nakon što čaj odstoji 20 minuta, procedite ga i odmah popijte. Preporučuje se jedna šolja nezaslađenog čaja tri puta dnevno. Ovaj čaj mogu da piju i deca, a ako dete ima proliv ili lakše crevne tegobe, skuvajte blaži čaj.

Čaj od drenjina, osim u slučaju crevnih tegoba, pomaže i kod groznice, bolesti grla, malokrvnosti, slabog imuniteta, čišćenja organizma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024