POSLE MOŽDANOG UDARA - OVA AROMATIČNA BILJKA: Evo koji čaj može da donese blagodeti za organizam

V. N.

02. 11. 2021. u 15:15

ČAJ od ruzmarina može da uspori proces starenja, kako kože, tako i krvnih sudova, zglobova i zbog toga je ova aromatična biljka izuzetno korisna i često se naziva prirodnim eliksirom mladosti.

ПОСЛЕ МОЖДАНОГ УДАРА - ОВА АРОМАТИЧНА БИЉКА: Ево који чај може да донесе благодети за организам

Foto Shutterstock

Sam ili u kombinaciji sa nekim drugim biljkama sličnog sinergističkog delovanja, kao što su žalfija, matičnjak, menta, ruzmarin još snažnije deluje kao antioksidans.

S obzirom na to da izuzetno podstiče cirkulaciju, preporučuje se ljudima koji su imali moždani udar ili onima koji imaju problem sa pamćenjem jer podstiče mikrocirkulaciju u mozgu.

Miris ruzmarina potiče od esencijalnog ulja koje sadrži i koje je sačinjeno iz više jedinjenja, a postoji i nekoliko tipova etarskog ulja ruzmarina. Ova ulja deluju snažno antiseptično i uspešno se bore protiv raznih vrsta bakterija, a vrlo blagotvorno deluje na kožu. Kada se etarsko ulje ruzmarina razblaži sa bademovim uljem, onda se dobija vrlo kvalitetan biljni eliksir za negu zrele kože kojoj je opao tonus i kojoj je potrebno zatezanja.

Ruzmarin se vekovima koristi u lečenju reumatizma, gihta, bolova u mišićima i artritisa, kao i kod sportskih povreda. Za jednostavno biljno sredstvo koje pomaže protiv bolova u zglobovima i mišićima potrebno nam je ulje ruzmarina, alkohol i bočica sa raspršivačem.

Pet kapi etarskog ulja ruzmarina na 15 mililitara alkohola. Dobro se promućka i prska se na bolna mesta, dva do tri puta.

Ruzmarin je vrlo koristan i za ljude koji imaju kardiovaskularne probleme, posebno anginu pektoris i u tu svrhu ga je najbolje kombinovati sa matičnjakom, glogom i valerijanom. Međutim, ljudi koji pate od visokog krvnog pritiska morali bi vrlo pažljivo da ga upotrebljavaju.

Za buđenje

Jednu supenu kašiku suvih listova ruzmarina, prelijete šoljom ključale vode i ostavite da stoji 15 do 20 minuta, procedite i popijte. Idealno bi bilo jedna do dve šolje čaja u toku dana. Ruzmarin je jedna od onih biljaka koje treba piti ujutru jer stimuliše, daje fokus, razbuđuje i on je u kombinaciji sa nanom i koprivom idealan jutarnji napitak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega