SIMPTOMI RAKA ŽELUCA: Doktor Dragan Gunjić otkriva kako da na vreme spoznamo ovu bolest u organizmu

V. N.

26. 10. 2021. u 15:10

RAK želuca je veoma teško oboljenje. Kao i kod svake bolesti, najvažnije je da se prepozna na vreme, da se primeti svaki simptom i dobije odgovarajuća terapija. Za "Novosti" doktor Dragan Gunjić, hirurg, govori o ranim uzrocima simptoma raka želuca.

СИМПТОМИ РАКА ЖЕЛУЦА: Доктор Драган Гуњић открива како да на време спознамо ову болест у организму

Foto N. Skenderija

 - Simptomi kao što su bolovi u gornjim partijama trbuha, nadutost, rana sitost nakon manjih obroka, mučnina, otežano gutanje, povraćanje, nevoljni gubitak telesne težine, pojava crne stolice mogu ukazivati na neko ozbiljno oboljenje u gornjim partijama digestivnog trakta, objašnjava hirurg. 

On dodaje:

 - Pojava nekog od ovih simptoma ne mora da znači da je u pitanju tumor, ali svakako zahteva posetu izabranom lekaru koji će pacijenta uputiti na dalje gastroenterološko ispitivanje. Faktori rizika koji se povezuju sa tumorom želuca kao što su gojaznost, dugotrajna nelečena refluksna bolest ili gastritis, pušenje, konzumiranje previše dimljenih proizvoda, dijete siromašne voćem i povrćem, svakako su nešto na šta možemo uticati i time dramatično smanjiti mogućnost da se bolest dogodi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)