BOL U NOZI: Doktorka Dragica Stepić o problemima koje izaziva fizički napor

V.N.

08. 10. 2021. u 14:00

DOKTORKA Dragica Stepić, specijalista opšte hirurgije za "Novosti" govori o problemima koje može da izazive fizički napor a samim tim i šta može da bude uzrok bola u nozi pri toj vrsti napora.

БОЛ У НОЗИ: Докторка Драгица Степић о проблемима које изазива физички напор

Foto Arhiva

- Oštećenje venskih zalistaka u dubokim venama, najčešće nakon preležane tromboze dubokih vena, može da bude uzrok bola u jednoj nozi tokom fizičkog napora. Taj bol nazivamo venske klaudikacije. Trebalo bi da se zna da je oboljenje vena najređi uzrok klaudikacija.

Daleko češći uzrok klaudikacija su suženja ili potpuna zapušenja arterija, krvnih sudova koji krvlju snabdevaju noge, a koja mogu da budu locirana u bilo kom delu jedne ili obe noge, kao i u trbuhu ili neurološki poremećaji uzrokovani suženjem spinalnog kanala, povredom spinalnih živaca, siringomijelijom, ponavljanim traumama, neuropatijama...

Neophodno je da se javite izabranom lekaru, a zatim vaskularnom hirurgu, koji će na osnovu anamnestičkih podataka, kliničkog pregleda i neinvazivnih pregleda (kolor dopler arterija i vena nogu) zaključiti da li se radi o poremećaju na nivou arterija ili vena i odrediti adekvatnu terapiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)