MIRIS HRANE SMANJUJE ŽELJU ZA JELOM: Centri u mozgu ne prave razliku između nadražaja

V. N.

10. 09. 2021. u 13:00

NAUČNICI sa Univerziteta Južne Floride otkrili su da što se duže vremena provodi u mirisanju hrane za kojom se žudi, smanjuje se želja da je jedemo.

МИРИС ХРАНЕ СМАЊУЈЕ ЖЕЉУ ЗА ЈЕЛОМ: Центри у мозгу не праве разлику између надражаја

Foto: Depositphotos

Miris ima veliki uticaj na izbor hrane, a istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Marketing Researchs otkrilo je možda kako ga možete bolje kontrolisati. Autor studije Dipajan Bisvas i njegove kolege napisali su da je često dovoljno jednostavno mirisati užinu dovoljno dugo da bi se smanjio apetit za njom.

Mirisni i ukusni sistemi snažno su povezani i centri nagrađivanja u mozgu ne prave razliku između nadražaja kodiranih različitim čulnim sistemima", rekao je Bisvas.

Ispitanici su u ovoj studiji morali da procene utiče li miris na njihov apetit. Oni koji su 30 sekundi osećali miris hrane poput pice ili kolačića imali su veći apetit za hranom od onih koji su udisali miris puna dva minuta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)