UKLANJANJE KONDILOMA: Doktorka Mima Fazlagić o metodama za rešavanje problema genitalne regije

V. N.

25. 08. 2021. u 12:40

KONDILOMI kao polne bradavice uglavnom se pojavljuju na spoljnem delu polnih organa i na međici, ili se javljaju u donjoj trećini vagine. Kako i mogu biti različitih dimenzija tako postoji i dosta načina da se ova infekcija otkloni. Profesor doktor Mima Fazlagić, ginekolog, otkriva za "Novosti" na koji način se treba posvetiti ovom problemu.

УКЛАЊАЊЕ КОНДИЛОМА: Докторка Мима Фазлагић о методама за решавање проблема гениталне регије

FOTO: Arhiva novosti

 - Kondilomi su polne bradavice. Pojavljuju se na spoljnjem delu polnih organa i na međici. Takođe se javljaju u donjoj trećini vagine. Mogu da budu različite veličine, od jedva vidljivih pa do nekoliko centimetara. Njihova pojava je posledica infekcije humanim papiloma virusom (HPV). Uvek se uklanjaju. Pre nekoliko decenija skidale su se kiretom. Kako su nauka, znanje i tehnika napredovali menjali su se i alati. Posle toga skidale su se termokauterom, a onda su na red došli laserski zraci, da bi se danas najčešće radilo radio-talasima, objašnjava doktorka Fazlagić.

Ona dodaje da je cilj intervencije skinuti promenu, ali precizno, bez dubljeg oštećenja kože. Ako se ošteti dublji sloj kože koji se zove derm nastaju trajni ožiljci. Za pacijentkinju je važno da uklanjanje kondiloma bude bezbolno, bezbedno i bez komplikacija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024