KAKO DA DRŽITE POD KONTROLOM POVIŠEN KRVNI PRITISAK: Kardiolog Siniša Pavlović otkriva koliko soli je prihvatljivo uz hipertenziju

V. N.

17. 08. 2021. u 14:20

HIPERTENZIJA može da bude uzročnik teških oboljenja, poput infarkta miokarda, otkazivanja bubrega ili oštećenje vida. Međutim, nju je moguće je držati pod kontrolom, i ako pažljivo birate šta jedete i mislite o posledicama, može da se spreči oštećenje organizma.

КАКО ДА ДРЖИТЕ ПОД КОНТРОЛОМ ПОВИШЕН КРВНИ ПРИТИСАК: Кардиолог Синиша Павловић открива колико соли је прихватљиво уз хипертензију

FOTO: Arhiva novosti

Često je način života uzrok mnogih zdravstevnih problema, tako i kod pojave hipertenzije so može da bude kobna. Postavlja se pitanje koliko soli dnevno smeju da unose pacijenti oboleli od hipertenzije?

 - Što manje soli, to bolje. Većina ljudi u svakodnevnoj ishrani unosi oko 10 grama natrijum-hlorida dnevno sa varijacijom od devet do 12 grama na dan. Do koje mere je ta količina velika, pokazuje preporuka Američke asocijacije za srce koja preporučuje dnevni unos do tri grama soli za odraslu osobu, uz preporuku da se teži ka tome da ta količina ne bude veća od 1,5 grama dnevno, a za osobe sa povišenim arterijekim pritiskom bi bilo optimalno da ta količina ne prelazi gram dnevno, precizira profesor doktor, kardiolog Siniša Pavlović.

FOTO: Arhiva novosti

Doktor Siniša Pavlović

On dodaje da i pored tih strogih kriterijuma smatra se da umanjenje unosa na količinu do pet grama dnevno znatno umanjuje rizike razvoja kardiovaskularnih bolesti, a pre svega poremećaje regulacije nivoa krvnog pritiska.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)