SPREČITE PUTNIČKU DIJAREJU NA VREME: U 90 odsto slučajeva tegobe su benigne, ali mogu da upropaste odmor

I. Kovačić

12. 07. 2021. u 13:10

TRI do pet dana pre odlaska na more, banju, planinu ili jezero trebalo bi započeti sa prevencijom putničke dijareje, koja pogodi čak polovinu turista. Nova sredina u koju se odlazi na odmor ima drugačiji sastav vode i zemljišta, što je dovoljan okidač da dođe do stomačnih problema.

СПРЕЧИТЕ ПУТНИЧКУ ДИЈАРЕЈУ НА ВРЕМЕ: У 90 одсто случајева тегобе  су бенигне, али могу  да упропасте одмор

Foto: EPA

- Putnička dijareja javlja se uglavnom već prvog a najkasnije trećeg dana po dolasku na željenu destinaciju - kaže profesor dr Srđan Pešić, farmakolog Kliničkog centra u Nišu. - Karakterišu je tri ili više vodenastih stolica u toku dana, a uz ovaj simptom javljaju se i bolovi u stomaku, grčevi, nadutost, povišena telesna temperatura, a moguće je i povraćanje.

Profesor Pešić kaže da putnička dijareja nije opasna, jer kod više od 90 odsto osoba ona prođe spontano, ali bi je svakako trebalo izbeći, jer može da pokvari dane odmora:

- Da bi putnici bili zaštićeni sve vreme važno je da probiotik piju od tri do pet dana pre puta, za vreme puta i tokom boravka na odabranoj destinaciji.

Zapravo su putničkoj dijareji i podložnija deca, jer imaju osetljiviju crevnu floru. Bez obzira na to istraživanja pokazuju da čak 30 odsto roditelja na putovanju ne daje probiotik i deci.

- Putničku dijareju je vrlo lako sprečiti uz proverene probiotske preparate i kod najmlađih - kaže profesor dr Georgios Konstantinidis, predsednik Udruženja pedijatara Srbije. - Probiotici su benigni preparati i mogu da se daju deci od prvog dana života, ako za to ima potrebe. Jer, kod dece putnička dijareja može brže i nepredvidivo da se iskomplikuje usled dehidratacije.

Kada je o izboru probiotika reč i za decu i za odrasle, kako poručuju dvojica stručnjaka, najbolji su oni pakovani u kapsule, jer se probitske kulture u njima uspešno čuvaju.

- Probiotik bi uvek trebalo birati prema onome za šta vam je potreban - kaže profesor Konstantinidis. - To praktično znači da potražite savet od farmaceuta koji da izaberete za putničku dijareju, koji da pijete uz antibiotsku terapiju, koji u slučaju infekcije i slično. 

Virusi i trovanje


DOBRE bakterije iz probiotika pomažu i u slučaju stomačne viroze i u slučaju trovanja hranom.

- Postoji više vrsta dijareje - kaže profesor Srđan Pešić. - Dakle, kod osetljivih sama promena sredine će da dovede do stomačnih problema, ali nije isključeno da oni nastanu i zbog nekog virusa ili trovanja hranom. Međutim, bez obzira na uzrok, probiotska terapija je uvek neophodna, a u slučaju putničke dijareje je i jedina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Ovim potezom sludeo one koji dele sankcije Rusima