TRTIČNA KOST MOŽE DA BOLI I ZBOG TUMORA: Zbog čega nastaju tegobe u završnom delu kičmenog stuba

I. Kovačić

06. 07. 2021. u 14:07

BOL prilikom sedenja i pražnjenja creva najčešće potiče od problema sa trtičnom kosti. S obzirom na to da retko ko od lekara, osim ortopeda, pomisli na ovu patologiju, pacijenti sa ovim simptomima neretko lutaju od lekara do lekara ne bi li utvrdili uzrok svojih tegoba.

ТРТИЧНА КОСТ МОЖЕ ДА БОЛИ  И ЗБОГ ТУМОРА: Због чега настају тегобе у завршном делу кичменог стуба

FOTO: Depositphotos

Doktor Milan Mirković, sa Odeljenje za hirurgiju kičmenog stuba Instituta za ortopediju "Banjica", kaže da postoji nekoliko razloga zbog kojih dolazi do pojave bolova u završnom delu kičmenog stuba:

- Najčešći razlozi za nastanak bolova u i oko trtične kosti su istegnuće i zapaljenje njenih ligamenta, artroza trtičnog zgloba, njegovi prelomi, uganuća i iščašenja i na kraju pojava tumora.

Naš sagovornik objašnjava da se zbog brojnih mekotkivnih struktura kojima je okružena trtična kost, ona stalno pokreće:

- U takvim okolnostima i lakše povrede ili oboljenja ove regije mogu da naprave velike nelagodnosti i bolove, pogotovu prilikom sedenja i pražnjenja creva. Bol može da bude vrlo intenzivan, da traje dugo i najčešće se pojačava i na najmanji dodir ili pritisak na trtičnu kost.

Istegnuća, zapaljenja i prelomi trtične kosti uglavnom nastaju nakon padova i udaraca u ovu regiju. Ali, do njene povrede može da dođe i posle porođaja ili ponavljanja nekih aktivnosti koje opterećuju mišiće koji se pripajaju u trtičnoj regiji. Artroza zgloba trtične kosti nastaje na terenu degenerativnih promena.

- Bolovi se obično jave odmah, ali neretko i posle dužeg vremena od povrede kao posledica loše sraslih preloma ili zastarelih dislokacija - kaže nam dr Mirković. - Zato je vrlo bitno da se na vreme dijagnostikuje ova povreda i rastereti sedalna regija kako bi se dala šansa prelomu da zaraste i obezboli se. Za tačnu dijagnozu obično je dovoljan randgenski snimak.

Kada je o lečenju trtične kosti reč, ono može da bude pomoću lekova, a neretko i pomoću hirurgije.

- Tumori sakralne i trtične regije nažalost nisu retki - kaže naš sagovornik. - Upravo postojanje različitih vrsta tumora u ovoj regiji razlog je zašto pacijenti moraju svaki bol nastao spontano da shvate ozbiljno. Lečenje je gotovo uvek operativno nakon biopsije.

Bol u trtičnoj kosti može da se javi i zbog problema sa donjim delom leđa, pa čak i sa vratnim delom kičme.

- Mi to nazivamo udaljeni uzroci - kaže dr Mirković - U današnje vreme kada postoji razna napredna dijagnostika, magnetna rezonanca i skener bolne regije, metode su kojima se daje prednost kako bi se jasno dijagnostikovao problem. I u ovom slučaju lečenje može da bude neoperativno ili operativno u zavisnosti od uzroka bola. U svakom slučaju povrede i oboljenja mogu bitno da utiču na kvalitet života ako se zapuste i svaki bol u ovoj regiji razlog je za javljanje lekaru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)