Četnici odbili predaju

Valter Roberts

03. 12. 2013. u 19:36

Dan pošto je Tito stigao do svojih partizanskih jedinica, 19. septembra 1941, Mihailović i Tito su se, na Titovu inicijativu, prvi put sreli

DAN pošto je Tito stigao do svojih partizanskih jedinica, 19. septembra 1941, Mihailović i Tito su se, na Titovu inicijativu, prvi put sreli, u Struganiku, između Robaja i Ravne gore. Razgovori su dosta dobro išli, ali se nije došlo ni do kakvog sporazuma o saradnji zbog nepomirljivo različitih koncepcija otpora.

Posle razgovora u Struganiku, došlo je do izvesne korespondencije između Tita i Mihailovića, u vezi sa njihovom čvršćom saradnjom, te je upriličen i njihov novi sastanak 27. oktobra 1941, u Brajićima, između Užica i Ravne gore. Mihailović je poveo Hadsona sa sobom, ali mu nije dao da prisustvuje razgovorima iako je Tito predložio da Hadson bude prisutan. Mihailović je očito želeo da izbegne da Hadson bude svedok sukoba neprihvatljivih koncepcija dve organizacije.

Dana 10. oktobra, nemački zapovednik u Srbiji, Franc Beme, doneo je odluku da se bez izuzetaka eliminiše stotinu talaca za svakog ubijenog Nemca. Ova naredba je bila osnova za krvoproliće u srpskom gradu Kragujevcu, 21. oktobra. Ogroman broj muškaraca, uključujući i dečake iz gimnazije, bio je ubijen, prema nemačkim procenama ukupno njih 2.300. To je ostavilo snažan utisak na Mihailovića i on se zakleo da ne sme biti uvučen u operacije protiv Nemaca ukoliko ne bude siguran da će one dovesti do potpunog oslobođenja zemlje.

Tito se kasnije prisećao da je tokom sastanka u Brajićima ponudio Mihailoviću vrhovnu komandu, ali je dodao da ukoliko bi ovaj to prihvatio, Tito ne bi služio pod četničkim vođom. Ovaj drugi sastanak Tita i Mihailovića se završio nekom vrstom dogovora. Mihailović je trebalo da dobije polovinu proizvodnje iz fabrike oružja koju su partizani držali u Užicu. Zauzvrat, Mihailović je Titu obećao da će s njim podeliti šta god padobranom stigne od Britanaca.

Ovaj dogovor je, pak, bio vrlo kratkog veka. Sukobi između partizana i četnika su nastupili gotovo momentalno, a svaka strana je krivila onu drugu. Četnici su govorili da su 28. oktobra, dan posle sastanka Tito-Mihailović, partizani napali livnicu u Zajači (južno od Loznice) koju su držali četnici. Ali dokazi danas podržavaju široko priznati stav da je građanski rat započeo kada su u noći između 1. i 2. novembra četnici, kako je to javio kapetan Hadson u Kairo, „u velikoj meri potcenjujući partizane i njihove sledbenike neuspešno napali Užice“.

BRITANCI SVE ZNALI ČETNIČKI vođa nije u početku najsrdačnije primio britanskog oficira za vezu, onako kako bi se očekivalo, iako je Hadson predao Mihailoviću šifru za komunikaciju sa Kairom. Bila je to britanska šifra te su tako sve Mihailovićeve poruke, pod šifrovanim imenom „Vila Resta“, čak i one koje su išle njegovoj sopstvenoj vladi, bile poznate Britancima. S druge strane, sve Hadsonove poruke, čak i kada je koristio svoje sopstvene šifre, morale su da idu preko Mihailovićevog radija, pošto je njegov ostao u Užicu.

Pre toga je Mihailović poslao telegram svojoj vladi u Londonu u kojem kaže da se „pomirio“ sa komunistima, ali da mir ne može više da traje, jer partizani ne žele da četnicima vrate Čačak i Užice. Mihailović je preneo svojoj vladi da se „plaši“ da bi njegovi četnici morali da zauzmu Užice kako bi sprečili dalje jačanje komunističkog pokreta. Kada je postalo jasno da je četnički napad na Užice prošao loše, Mihailović je poslao niz radio poruka svojoj Vladi u kojima traži da kod Britanaca izdejstvuje da povećaju isporuke pomoći. „Britansko obećanje o pomoći“, kako je kasnije navodio Hadson, „dovelo je samo do pogoršanja odnosa između četnika i partizana.“

Jugoslovenska vlada u izbeglištvu prenela je Mihailovićeve molbe Britancima. Ipak, kada je kapetan Hadson postao svestan ozbiljnosti sukoba između četnika i partizana, savetovao je Kairo da prestane da šalje oružje Mihailoviću, jer je želeo da spreči da se britansko oružje koristi u građanskom ratu. Zapravo, od tada - od 9. novembra - primljena je samo jedna isporuka. Ali su četnici očekivali još jednu te su čekajući čitavu noć probdeli na popriličnoj hladnoći. Sledećeg dana Hadson je rekao Mihailoviću za svoju poruku Kairu, a ovaj je pobesneo.

Nemačka ofanziva koja je počela krajem septembra protiv, kako su ih Nemci nazivali, „komunističkih bandi“, koja je pak, obuhvatala i sve one četnike koji nisu sarađivali sa Nemcima i Nedićem, bila je u Srbiji u punom zamahu. Kraljevo je palo 16, a Valjevo 25. oktobra i Nemci su napredovali ka partizanskom, ali i prema četničkom štabu.

Pretpostavljajući da više neće primati pomoć od Britanaca i videvši da su njegove trupe nemoćne u borbama protiv partizana, te duboko uznemiren nemačkom ofanzivom u Srbiji, sa svim masakrima koje su sprovodili, Mihailović je sebi dozvolio da ga nemačka obaveštajna služba nagovori da se sastane sa predstavnicima nemačkog glavnog zapovednika. Inicijativa je potekla od nemačkog kapetana Jozefa Matla, a išla je preko četničkog pukovnika Branislava Pantića.

Nemačka obaveštajna služba je postala svesna dubokog rascepa između četnika i komunistički vođenih gerilaca i žarko je želela da to iskoristi. Smatrajući da je neprijatelj podeljen i da se frakcije međusobno bore, kapetan Matl, koji je već ostvario kontakte sa pojedinim Mihailovićevim sledbenicima, prvi je povukao potez. Na sastanku 11. novembra u malom selu Divci na reci Kolubari, nemački pregovarači su tražili od Mihailovića apsolutnu predaju. On je to odbio. Bio je spreman da prepusti nemačke komunikacione linije i ekonomski važne gradove koji su pod kontrolom Nemaca pod uslovom da ga oni ostave na miru u planinama, ali nije bio spreman na svoju bezuslovnu predaju. Sastanak je propao i ratno stanje se nastavilo. n


(Nastaviće se)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (21)

volks

04.12.2013. 12:18

Izradio nas Čerčil, samo tako. Pustili nam virus komunizma da vide reakcije. Bombardovali nas "slučajno" 1945...

Slavisa Palic

04.12.2013. 12:44

Komunisticka verzija,pa dokle vise "njihova" istorija? Pisite bar malo realno i nepristrastno!

Milutin

04.12.2013. 13:00

Ovaj feljton mi vise lici na pisanje za vreme Broza I mislim da uopste ne odgovara istini. Mnogi istorijski podatci se uklapaju. Prvo partizana u Srbiji je bilo kudikamo manje nego JVO i brzo su presli u Bosnu ostavsi sa manjim odredima koji su pljackali seljake.

Milan1943

06.12.2013. 16:55

@Milutin - E moj Milutine... pa evo i cetnici ti pricaju pricu ali ti samo zivi u mrznji prema svima koji se ne uklapaju u ovaj tvoj koncept nebeske zemlje, laznih boraca za pravoslavlje, i onih koji jesu bili uz naciste koji su krivi za smrt milion i po ljudi na nasim prostorima. Ne razumem jedino kako postadosmo iznova gluvi, slepi, zadojeni budalastinama i jednostavno ovoliko glupi da velicamo upravo ono sto nas je ubijalo a ne one koji su se iskreno borili protiv ovog varvarstva Eto toliko od nas ljudi

Jugosloven

04.12.2013. 16:04

Prvo, kaže se podaci a ne podaTci. Drugo, pljačkanje seljaka, silovanja, klanja i prisilnu mobilizaciju su vršili oni koji su nosili brade i kokarde, a naročito od kako su se i pogospodili kada im je Gestapo poslao kontigent kožnih mantila. Treće, ako ovo pisanje liči na ono iz Titovog vremena, ne zapitate li se da li je to možda zato što je to jedina istorijska istina? I na kraju, nije više istorijski problem sam tok rata, nego ono što se posle desilo, rehabilitacija ustaša i smaknuća četnika.

Milutin

04.12.2013. 21:15

@Jugosloven - Imao sam prilike da razgovaram sa cetnikom koji je zarobljen od strane Nemaca na Neretvi i njegova prica je sasvim drugacija od 'zvanicne' istorije. Da li je pravilno PODAtCi ili PODACI pitaj strucnjake za jezik jer se kaze podaTak a ne podaak (koren reci). Zadojeni komunizmom jos jasu kroz Srbiju i jos misle da ce jahati ljude. Kriza jeste, ali ova kriza nece vratiti komunizam jer nema srednje klase da se opljacka.

BiljanaMitrovic

04.12.2013. 22:45

@Jugosloven - Eto vidis Milutine. Rekao mi je cetnik koji je zarobljen od Nemaca ali naravno ne i streljan :)) Zasto? Jer su Nemci usli u italijansku okupacionu zonu u maju1943 gde su ti cetnici bili legalizovani kod Italijana i tu je izbio sukob Nemaca i Italijana (ne oruzani). Plan Nemaca je bio da se partizani uniste a da se posle toga cetnici (koji su ucestvovali u ovoj operaciji unistenja partizana) onda razoruzaju. Znas li da je samo 19 cetnika poginulo tada i to samo oni koji nisu predali oruzije :).

MiodragN

05.12.2013. 20:41

@Jugosloven - Voleo bih i ja da ti odgovorim par reci jer imam pravo. Ja sam iz cetnicke porodice ali danas vidim potpuno pogresno poimanje istorije nasega pokreta u ratu. Moj deda je bio cetnicki komadant u okolini Bijeloga Polja i on je mome ocu koji se svega seca mnoge stvari ispricao. Na primer, zasto se danas izbegava da se kaze istina a to je da jesmo saradjivali sa Italijanama (koje smo zvali tetkice zbog hrabrosti) i da je to radjeno sa blagoslovom Draze Mihailovica. Oni su nas naoruzavali i hranili.

MiodragN

05.12.2013. 20:46

@Jugosloven - Drugi deo: Takodje moj deda se povlacio iz Crne Gore prema Bosni ka Vucjaku 1944 gde nas je Draza prevario kako samci ima garancije saveznika... Posto smo se odvojili od nemackih kolona (i ovo moramo da priznamo jer zahvaljujuci njima smo prosli kroz partizanski obruc) dosli smo na Vucjak sa cetnickim jedinicama Pavla Djurisica i Petra Bacovica. Tu su svi videli da ih je Draza prevario i odvojili su se od njega i krenuli ka Sloveniji zajedno sa Dragisom Vasicem, Lalatovicem Trifunovicem ...

MiodragN

05.12.2013. 20:52

@Jugosloven - Treci deo: A znate li kako su zavrsili svi ovi cetnicki prvaci? E pa reci cu vam jer vidim da slavimo upravo samo jednoga coveka koji nas i jeste izdao. Posto su svi zarobljeni od ustasa, Draza Mihailovic je u Zagreb poslao kod Pavelica generala Svetomira Djukica da se napravi sporazum o nenapadanju jer su nam jedino komunisti bili protivnici. 18 Aprila 45 na sastanak je dosao i Maks Luburic iz Jasenovca. Djukic je od Draze dobio poruku da ove vojvode vise nisu njegove i svi su pobijeni. Istina.

MiodragN

05.12.2013. 20:59

@Jugosloven - Peti Deo: Evo vam jedne tuzne istine. Ovo je potvrdio mome dedi u Argentini licno cetnicki general Svetomir Djukic. Ovo su kasnije potvrdili u Madridu i Ante Pavelic kao i advokat Brasic. Svi su uperili prstom u Mihailovica kao coveka koji je trazio pogubljenje moga dede i ostalih 450 nasih komadanata u logoru Stara Gradiska 1945. I koga mi to danas slavimo? Pitajte okolo i nacicete sve o ovoj gnusnoj izdaji. DM je nas cetnike obmanjivao tokom rata,ubio je svakoga ko je zeleo da uzme nj. mesto

MiodragN

05.12.2013. 21:05

@Jugosloven - Sesti deo: Ovo je istina. Slavimo Djurisica, Djujica, Ostojica... jer su oni bili heroji. DM nas je izdao, vodio je katastrofalnu politiku koja nas je odvela u propast. Koga je on jedino kaznIO u ratu i stavljao pod slovo Z. Nije sigurno Nedica (koji je takodje bio veliki covek) vec samo one koji su zeleli da zauzmu njegovo mesto i povedu nas u borbu.General Novakovic je surovao sa Englezima i hteo da bude vodja nasega pokreta - ubijen je par meseci po ubistvu Terence Attertona- po naredbi DM...

MiodragN

05.12.2013. 21:14

@Jugosloven - Sedmi Deo: I zato se protivim tome da se drze hvalospevi onome koji je kriv najvise za nas poraz u ratu, onome koji je izdao najvaznije cetnicke vojvode i to samo zato jer mu je najvaznije bilo da ostane glavni u pokretu. Pogubio je svakoga ko je zeleo da se odvoji od njega. Mihailovic je mome dedi i ostalima naredjivao da ostanu pasivni i koriste Nemce i Italijane za oruzije i borbu protiv komunista a kasnije je pljuvao po ovim ljudima i ogradjivao se od njim. Sram nas bilo da slavimo njega.

Milan1943

06.12.2013. 16:49

@Jugosloven - Blago nama sa vama. Ovo je je sve vrlo vrlo vrlo tuzno. Jedino sto ne shvatam je to zasto mi danas rehabilitujemo sve ovo. Umesto da budemo ponosni sto smo iz oba svetska rata izasli kao pobednici mi se stavljamo na stranu porazenih. Zasto Francuzi ne rehabilituju Petena ili Norvezani Kvinslinga? Jednostavno zato sto su oni izasli iz rata i neznajuci da se ustvari bore za interese fasista i nacista. Njih je sve a i ove nase jedno vreme sa pravom osudilo. I zato recimo ne fasizmu.

Dr. Biljana Mitrovic

04.12.2013. 20:33

Vrlo dobar clanak ali iznova pokusava da se dodvori menjacima istorije i tvorcima ove nove fikcije danas. Vidimo i par komentara koji tvrde da je ovo komunisticka verzija sto je naravno daleko od istine. Preporucujem svima jednu fenomenalnu knjigu na ebayu koja se zove Istinska Protivurecnost. U njoj je 1000 dokumenata i slika iz ovoga perioda i sto je najbolje licno Dragoljub Mihailovic komentarise sve ove dokumente i dogadjaje. Zelite istinu i argumente za sve sto tvrdite eto vam ih svi su tu.

Milutin

04.12.2013. 21:24

@Dr. Biljana Mitrovic - Citao ja ovo i pre 40 godina i ne vidim nikakve razlike. Podatci se ne slazu sa pricama svedoka, kojih jos ima zivih. Nece ovdje objaviti da su partizani bacali u jame, kao i ustase, Nece objaviti ni to da su se komunisti preoblacili u cetnike i klali narod. Citav partizanski pokret je zasnovan na zlocinu jer su im idejni pokretaci bili teroristi, a komunisti su teroristicka organizacija. Citam ja i strane izvore sto mi potvrdjuje pricu svedoka a laganje komunista za mog zivota pokazuje se sada

BiljanaMitrovic

04.12.2013. 22:02

@Dr. Biljana Mitrovic - Milutine, sve sto ti sada tvrdis se bazira na onome sto je jednom mome prijatelju rekao njegov drug koji je tacno znao coveka koji moze da nam kaze istinu... :) Bavim se istrazivanjem ovoga perioda i nista nisam bazirala na partizanskim dokumentima vec iskljucivo na americkim, britanskim, italijanskim, nemackim i cetnickim (iz arhiva u Americi) - jer je arhiva Jevdjevica i Djujica preska u Italiju :) Milutine niko tebe nije lagao posle rata vec danas vidimo povampirenje ustastva i cetnistva.

ante anonimus

07.12.2013. 00:16

Žalosno je da su na istom zadatku-satiranju pravoslavnih Srba bili i srpski komunisti zajedno sa fašistima,ustašama,balistima i muslimanima iz Handžar-divizije..Vladika Nikolaj je zatvaran od strane Nemaca ,proterivan od strane komunista a ovi drugi bi ga verovatno ubili..Srbin pravoslavac je bacan u jame od strane ustaša,streljan od strane fašista i živ zakopavan od strane partizana..

vs

20.12.2013. 13:55

kako vas bre nije sramota da ovo objavljujete??? Citam feljtone godinama i dosada nije bilo losih stvari ovo je ocigledno delo nekog titovog pisca. Ovo jedino ko prvi put nesto cita o drugom svetskom ratu moze da poveruje!

istoričar

10.04.2016. 10:59

propast draže i četničkog pokreta je započeta onoga dana kada je draža odbio predlog svog odličnog i pametnog oficira vučka ignjatovića,da se broz likvidira.sve su ostalo trice i kučine.