Tajnu skriva Vatikan

Ostoja Milisavljević

04. 09. 2013. u 19:37

Samo Sveta stolica raspolaže podacima o prevođenju Srba u katolike. Srbe nisu Nemci i Italijani pokrštavali, nego ustaše

PREDSEDNIŠTVO Zemaljskog antifašističkog veća narodnog oslobođenja Hrvatske donelo je 25. avgusta 1944. godine odluku o poništavanju prisilnog preveravanja sa pravoslavlja na katoličanstvo. U članu 1 se kaže: „Ustanovljuje se da je nasiljima okupatora i njihovih pomagača izazvano nedobrovoljno i iznuđeno prevođenje izvjesnog broja Srba u Hrvatskoj s pravoslavlja na katoličanstvo ili koju drugu veru“.

Stavljamo naglasak na reči „nasiljima okupatora i njihovih pomagača“. Namerno se ne kaže ustašama ili ustaškim Hrvatima. Ne pominje se ni katolička crkva u Hrvatskoj, ni Stepinac ni njegovi potčinjeni. Iz takve formulacije ispada da su i Nemci i Italijani, kao okupatori, katoličili Srbe u Hrvatskoj. A opšte je poznato da to nisu bili ni Nemci ni Italijani, već isključivo Hrvati, katolička crkva u Hrvatskoj i vlast marionetske NDH. Ovde se namerno sve to ne pominje.

Jasno je da su tzv. Brozovi Hrvati i tada štitili Hrvate i Katoličku crkvu u Hrvatskoj, Stepinca i njegove krvoločne potčinjene, da su štitili i Svetu stolicu i velikog mrzitelja Srba papu Pija DžII, koji su prećutno odobravali sve to što su Hrvati uradili Srbima u Hrvatskoj.

U vezi sa prisilnim katoličenjem Srba ostaju nam dva otvorena pitanja na koja do danas nisu dati tačni odgovori: koliko je za to vreme NDH pokatoličio Srba i koliko se pokatoličenih Srba posle oslobođenja (1945. i kasnije) vratilo svojoj pravoslavnoj crkvi? Na oba ova pitanja tačne odgovore može dati samo Katolička crkva u Hrvatskoj, jer je ona pedantno beležila svaki slučaj preveravanja.

300 VOJNIH SVEŠTENIKA U OKVIRU vojnog vikarijata bilo je 300 vojnih sveštenika, uglavnom dobrovoljaca, podređenih Stepincu, a on papi. U zločinima ustaške vojske učestvovali su i katolički vojni sveštenici koji su bili zastupljeni u Saboru NDH. Članovi Sabora bili su Alojzije Stepinac i još desetak sveštenika. Po kanonima rimokatoličke crkve, kad u najvišem državnom telu, u ovom slučaju Saboru, ima više od dva sveštenika, to je teokratska država, što znači da je takva bila NDH. Teokratska država je na neki način podređena papi, pa je prema tome i on indirektno odgovoran za ono što se dešavalo u Hrvatskoj.

Dokaz za ovo naše tvrđenje je i to što su posle oslobođenja Vukovara 1992. godine u Katoličkoj crkvi nađene desetine kilograma raznih crkvenih knjiga i drugih dokumenata. U Vukovarskoj katoličkoj crkvi pronađene su pedantno obeležene knjige o pokatoličavanju Srba u Hrvatskoj na širem području ovog grada u vreme od 1908. do oslobođenja 1945. godine i posle oslobođenja. Zabeležene su redom 1977, 1978, 1980. i tako sve do 1991. godine.

Čak i posle 1945. godine nastavljeno je katoličenje Srba. Fratarskim krasnopisom zapisane su desetine srpskih porodica čiji su članovi prešli u katoličku veru. Nižu se imena i prezimena i drugi podaci - porodice Ružić od šest članova; porodice Ostojić, roditelja i dvoje dece; porodice Popović i mnogih drugih koji su u Vukovaru 1941. godine spasavali glave menjajući veru. Tako sve do porodica Lukić, Vlaškalić, Savić, Jakovljević, Babić, Stojanović, Milovanović, Marjanović, Vukojević, Đorđević, Simeunović, Radovanović i još mnogo drugih. Nižu se i podaci o prekrštenim porodicama Gajić, Marić, Janković, Živanović, Obradović, Đaković i drugih.

Teško da će neko od Srba (ili bilo ko drugi) ikada moći doći do knjiga i dokumentacije o katoličenju Srba u Hrvatskoj koje se čuvaju kao najstroža tajna u trezorima katoličke crkve u Zagrebu i trezorima Vatikana, jer je Sveta stolica redovno dobijala izveštaje od Stepinca o katoličenju Srba u Hrvatskoj.

Naše procene su različite: broj se kreće: od 240.000 (Izveštaj Stepinca Svetoj stolici koji je on obelodanio), pa preko 250.000 do čak 350.000. Veljko Đurić („Prekrštavanje Srba u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj“) smatra da je u NDH pokatoličeno 350.000 Srba.

Da bi se utvrdio tačan broj pokatoličenih Srba u NDH, neophodno je znati tačan broj pravoslavnih Srba na dan osnivanja NDH, tačan broj umorenih u toku njenog postojanja i tačan broj prognanih Srba. U broj pokatoličenih Srba treba uračunati i decu umorenih roditelja, na koju ukazuje i Karlhajnc Dešner („Sa Bogom i fašistima“): „I deca su tamo klana na hiljade. Da, čak su bili stvorili zasebni koncentracioni logor i za njih - u Loboru, Jablancu, Mlaki, Bročici, Ustici, Gradiški, Sisku, Jastrebarskom i Gornjoj Rijeci. Samo 1942. godine tamo su bacili 24.000 dece, od kojih je polovina umorena.

S vremenom je, svakako, državnim i crkvenim vlastima izgledalo korisnije da decu sačuvaju. Pošto su roditelji bili u najviše slučajeva mrtvi ili zatvoreni, deca su se lako mogla preobratiti u jedino spasavajuću veru. Katolička „Karitas“, čiji je predsednik bio Stepinac, preuzimala je staranje o deci bez roditelja i njihovo prevaspitanje je išlo tim lakše što mnoga deca nisu uopšte imala srodnike. Mnoga su bila suviše mala kada su pala pod „staranje“ „Karitasa“ da bi znala svoje poreklo, svoje selo ili čak samo ime. Tako ima bezbroj mladih ljudi i danas u Hrvatskoj koji žive kao verni katolici, čak kao njihovi sveštenici, a da ne slute kojim okolnostima imaju da zahvale to što su katolici.

Nemali broj tih srpskih dečaka i devojčica je registrovan na teološkim fakultetima Italije, Argentine, Australije i SAD. To je i tragedija ove srpske dece i Srba kao naroda. Oni su danas ortodoksni katolici i zreli ljudi, a ne znaju da su Srbi, ne znaju da su im roditelji bili Srbi, ne znaju za svoje rođake: braću i sestre i njihove potomke srpske nacionalnosti. Njihovi sinovi su bili u Tuđmanovoj fašističkoj soldateski, ubijali svoje rođake, a da to nisu znali. Palili su i rušili njihove kuće, a nisu znali da to čine na zemlji na kojoj su rođeni... Oni koji su postali katolički sveštenici uklopili su se u ortodoksni katolički kler i žarko propovedaju „jedinospasavajuću veru“.

Tako je i sa decom pokatoličenih Srba za vreme NDH: i ona, kao ortodoksni Hrvati i katolici, danas čine to isto što čine deca Srba umorenih za vreme NDH.

(Nastaviće se)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

A.S.

05.09.2013. 00:37

Licno sam svedok priznanja jedne pokatolicene srpske porodice iz Hrvatske, iz okoline Knina. Iz razumljivih razloga ne bih iznosio detalje ali je vazno pomenuti da stariji od dvoje brace zna i prihvata svoje srpsko poreklo a ozenio je Srpkinju. Drugi, mladji od dvojice pokatolicene brace u potpunosti odbija ovu cinjenicu, ozenjen je cistom Hrvaticom koja se posebno istakla u poslednjem ratu.

Свевлад Немањић

01.10.2013. 13:20

@A.S. - Познати певач Борис Новковић је један од тих, проверено.

Darko

05.09.2013. 01:18

Odlican i tuzan clanak. Da li premijer Milovanovic zna da je srbin. Moramo mu pomoci da dodje do svojih korena.

Mirjana

05.09.2013. 03:58

Kao sto se zna ,Dijana Budisavljevic, Austrijanka , je spasila 12,000 djece iz Jasenovca. Ona je vodila detaljne podatke o svakom djetetu, nadajuci se posle rata da spoji djecu sa rodjacima ili im preda njihov identitet, ko su i sta su. Ustase-partizani, koji su masovno prelazili u partizane, oduzeli su tu kartoteku, i sprecili Dijanu da poveze djecu sa prezivelim rodjacima. Sta su Srbi- partizani, uradili za ovaj bitan zadatak? Gde su arhive Udbe, koje imaju i vise podataka o zlocinima ust

mirkec

05.09.2013. 15:15

Licno mi je davno rekao Darko Milinovic(bivsi ministar zdravstva u hr)da su mu preci Srbi.Mi(srbi iz gospica) smo ga spasavali? od policije kad je imao nacionalni ekces.(verbalno velicanje politike hrvatske-"hrvatsko proljece" 1971 god.

robert

05.09.2013. 15:56

"Posle oslobodjenja Vukovara 1992"?! Od koga je Vukovar oslobodjen? Da li je Vukovar bio okupiran?

славко

05.09.2013. 16:14

Новости излазе на ћирилици! Зашто није и онлајн издање ћирилично!?!?

serbian

30.09.2013. 16:56

@славко - Нажалост и ја сам а вероватно и многи други писали са истом идејом оп повратку на ћирилицу или азбуку али садашње руководство веоватно као и прошло то не интересује...И да буде хиљаде препорука неће ни размотрити наш захтев!!!!!

Krajisnik

01.10.2013. 10:27

Postoje li idje knjige stare da vidimo ko je sad Dinare... A ovi danasnji ekumenisti na celu sa Irinejom sluze mise, da bi se priblizili ili sta...