Kad kanabis procveta

Marko Lopušina

29. 12. 2010. u 20:38

Marihuane ima najviše jer je proizvode seljaci, penzioneri, mladi i stari. "Albanka" stiže preko kanala narkomafije iz Crne Gore

POSLEDNJIH godina najveći porast u korišćenju narkotika u Srbiji zabeležila je marihuana. Kanabis aktivno troši 20.000 narkomana, ali se broj zavisnika neprestano povećava. U Srbiji se troše kanabis, ili indijska konoplja, i veštačka marihuana, poznata kao skank. Ova droga se u Srbiji dobija na tri načina. Prvi je uvoz "trave albanke" iz Tirane i Drača, preko Crne Gore, BiH i Kosmeta, drugi je uvoz skanka iz zemalja Beneluksa i potom vlastita proizvodnja u Srbiji.

- Zahvaljujući neometanom i jeftinom uzgajanju marihuane u Albaniji, balkansko tržište narkoticima je poslednje dve decenije prosto zatrpano albanskom "travom". Ona je kupovana u Tirani i Draču za 2.000 evra po kilogramu, a preprodavana u Skoplju, Podgorici, Beogradu, Sarajevu, Zagrebu, Budimpešti i Bukureštu za 5.000 evra po kilogramu. Glavni trgovci su Albanci, Crnogorci i Srbi. Narkomafija godišnje na Balkanu proda preko 117 tona albanske marihuane - kaže psihijatar Euđen Hrišku, predsednik Udruženje za borbu protiv toksikomanije u Rumuniji.

POPUŠENE MILIJARDE Prema podacima Ujedinjenih nacija, globalna vrednost ilegalne trgovine marihuane je 140 milijardi dolara. Od toga samo 0,1 odsto se popuši na Balkanu i u Srbiji. Marihuanu je u Srbiji probalo 11 odsto građana, uzrasta od 15 do 59 godina. Kanabis se može žvakati ili od njega praviti čajevi i drugi napici, a pušenjem se njegovo delovanje povećava i do tri puta. Jedan "džoint" deluje oko tri sata, a najjači efekat oseća se posle pola sata od konzumiranja. Marihuana stvara euforično raspoloženje, pričljivost, a česti su i "napadi smeha".

Marihuana je u više od 90 odsto zemalja sveta svrstana u opasne narkotike i zabranjena je, a u liberalizaciji je najdalje otišla Holandija.

Policija tvrdi da crnogorska narkomafija potpuno kontroliše tržište "albanke" u Vojvodini i centralnoj Srbiji. U tajnoj akciji "Golub" policajci su jesenas lišila slobode 36 lica za koja se sumnja da su pripadnici organizovane grupe koja se bavila švercom marihuane. Od uhapšenih 22 su državljani Crne Gore, 13 Albanije i jedan Srbije. Uhapšeni su kriminalci, policijski službenici, trgovci i zatvorenici.

- Delujući na organizovan način kao kriminalna grupa u međunarodnim razmerama, osumnjičeni su od 12. novembra 2008. godine prokrijumčarili 2,5 tona marihuane iz Albanije u Crnu Goru i Srbiju. Pretresom kuća uhapšenih oduzeto je 35 kilograma marihuane, kilogram plastičnog eksploziva, automat "zastava M 83", dve puške "M 48", četiri pištolja i oko 70.000 evra. Krijumčari su za posao sa drogom koristili 11 putničkih vozila i tri kamiona - rečeno je u policijskom saopštenju.

U Crnoj Gori i Srbiji danas postoji 30 krijumčarskih grupa koje se bave prodajom albanske marihuane. Koliko je marihuana raširen problem, govori primer i malenog Trstenika.

- Od početka godine podneli smo 15 krivičnih prijava protiv 20 lica, od kojih je sedam zadržano u pritvoru, zbog neovlašćene proizvodnje, držanja i stavljanja u promet opojnih droga. Zaplenjeno je 1.470 grama heroina, a na veštačenju se nalazi još 4,7 kilograma materije, za koju se sumnja da je marihuana. Za ovako mali grad to je mnogo droge - objašnjava komandir Policijske stanice u Trsteniku Goran Spasić.

Pre pet godina "albansku travu" je na narkotržištu počela da zamenjuje duplo jeftinija domaća marihuana. U izveštaju Međunarodnog odbora za kontrolu narkotika UN (INCB) za 2009. godinu, kaže se da su Srbija i Bugarska danas glavne države u istočnoj Evropi gde se uzgaja marihuana.

- Seme marihuane srpski proizvođači kupuju u Turskoj, Holandiji ili je krijumčare iz Belgije i Indije. Konoplja je 2009. godine u Srbiji zasejana na 23 hektara u svim krajevima zemlje. Prosečni zasad ima 100 stabljika, od kojih se dobija kilogram marihuane za pušenje. Podaci o kućnim zasadima kanabisa na terasama nisu dostupni - zapisano je u raportu INCB.

Policija je 2010. u Šumadiji zaplenila 457 kilograma marihuane u selima kod Knića, Rače, Aranđelovca i Velike Plane. Polja marihuane, sakrivena u kukuruzištima ili šumarcima, nađena su u okolini Kraljeva, Raške, Rudnice, Požarevca, Smedereva, Beograda, Sombora, Šapca, Niša i još desetak gradova.

Kanabis se gaji i u kućnim baštama. Uz jake ventilatore i lampe sa tajmerima, za tri meseca se proizvodi najbolja "trava domaćica".

- Od jedne stabljike se, prema grubim procenama, dobija oko 100 grama "gandže" za pušenje. Kilogram marihuane razdeli se na nekoliko stotina paketića, koji se brzo unovče, jer je tržište ogromno i nezasito. Zato najveći prodavci marihuane zarađuju koliko i dileri heroina - otkriva tajnu ovog prljavog posla Miloš Bogičić, šef odseka za suzbijanje narkomanije u Policijskoj upravi za grad Beograd.

Odgajivači kanabisa u kućama se prepoznaju i po stalno navučenim zavesama ili prozorima oblepljenim crnim kesama za smeće, kojima se sprečava ulazak svetlosti, ili koje vazduh čine vlažnijim.

- U Beogradu je marihuanu na svojoj terasi uzgajala baka Darinka D., koja je gostima pakovala po kesicu pečenih semenki, rizle i prstohvat "domaćice" iz tabakere. Njenu mrežu trgovaca činili su muž Joksim D. (68), ćerka Jasminka (23) i komšinica Zagorka B. (51) sa Dorćola. Uhapšeni su na Dunavskom keju sa po 3,2 grama semena biljke, koje su prodavali penzionerima. Kada je policija ušla i u trag ovom starom ženskom Pablu Eskobaru, baka Darinka je rekla: "Znala sam!". I spremila se da ide u zatvor - saznali smo u beogradskoj policiji.

Nastaviće se


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

sanja

30.12.2010. 10:52

ajde vise ne lupetajte da je kanabis droga. Prvo se edukujte pa onda pisite.Vrh gluposti

uki

01.01.2011. 01:07

Kanabis je jedna od najmanje toksichnih substanci na planeti. LD 50 ili smrtna doza je nepoznata u homosapiensu. Pacovima su ubrizgavali dozni ekvivalent od 400 djokavaca hashisha - spavali su i po pet dana ali su se svi budil. Trava ne izaziva zavisnost i najskorije studije pokazuju da THC i CBD leche rak, shizofreniju, depresiju itd. Kada bi legalizovali, Americhka farmaceutska industrija bi pukla! Posle legalizacije u holandiji, portugalu, narkomanija se smanjilaDr. Medicinske hemije Pozdrav

Rajka

16.06.2011. 02:51

Vise se ubijamo od ludila i alkohola. Konoplja je dobra za tkanine,celuloza, bio gorivo, ulje, zemljiste se obnavlja, i jos mnogo drugih dobrih proizvoda. boje i lakovi A droga je druga stvar to proizvode farmaceutske kompanije sintetske. Jedno pitanje za novinare, Dali Vam je poznato da tzv. droge uzimaju avijaticari kad voze super sonicne avijone , pre leta za dobru koncentraciju, a possle za opustanje? Ha. Znanje je moc.