BATINAŠI I DALJE “POD MASKAMA”: Još se ne zna se ko su policajci koji su pretukli dete tokom protesta zbog hapšenja vladike Joanikija

V. Kadić

15. 05. 2021. u 09:36

NI posle godinu dana ne zna se ko su policijski službenici koji su pretukli maloletnog A.C. tokom protesta zbog hapšenja vladike Joanikija i sveštenstva u Nikšiću.

БАТИНАШИ И ДАЉЕ “ПОД МАСКАМА”: Још се не зна се ко су полицајци који су претукли дете током протеста због хапшења владике Јоаникија

Ilustracija policija Foto AP

Njegov otac Mile Cicmil ne krije ogorčenje zbog toga, ocenjujući da je dragocena godina nepovratno izgubljena, a sa njom i velike šanse da učinioci budu identifikovani.

ŽALBA

Ako je do danas postupajuća ODT Vesna Krivokapić u Nikšiću uradila sve da istragu odvuče od policijskih službenika koji su pretukli našeg sina, porodica će podneti ustavnu žalbu Ustavnom sudu Crne Gore zbog nedelotvorne istrage koja je vođena prethodnih godinu dana. Očekujemo da Ustavni sud bez odlaganja uzme žalbu u rad, utvrdi povredu i, prema do sada uspostavljenoj praksi, naloži tužilaštvu promptno postupanje u pravcu identifikacije učinilaca zlostavljanja maloletnika, poručuje Mile Cicmil.

- Ja sam i danas ubeđen da je to bio pokušaj ubistva od strane policijskih službenika koji su sprečili okupljeni građani, što se dokazuje načinom nanošenja brojnih povreda u predelu glave i tela. Zbog svog i sve dece smo odlučni u nameri da procesuiramo ovaj zverski napad. Nažalost, suočili smo se sa sistemom koji je godinama usavršavan kako bi se golom silom žrtve ućutkivale i progonile. Iste večeri kad je dete pretučeno otišli smo u Urgentni centar. U ambulanti nas je dočekao, ni manje ni više nego visoki DPS funkcioner i direktor Opšte bolnice lično, dr Ašanin, koji je sve uradio da umanji detetove povrede prilikom pregleda, a koji pregled je inače i obavljen uz nadzor policajaca. Kao iskusni sudski vještak je znao da nas time u startu onemogućava da povrede kasnije dokažemo. Istovremeno je potpisao lažno da je pregledao jednog od policijskih službenika kojem je ustanovio i precizno opisao navodnu povredu. Po našoj prijavi zlostavljanja moj sin  je dobio status oštećenog i predmet je dodeljen u rad tužiteljki Krivokapić. Odmah zatim tužiteljka donosi odluku da formira predmet u kojem je on okrivljen jer je navodno gađao kamenom policajca. Ona paralelno postupa u oba predmeta, a mi bivamo izloženi mučnom postupku izvrtanja stvarnosti, kao da nam nije dovoljno bilo brige o povređenom detetu - kaže Cicmil.

- Postupak u kojem je žrtva oštećeni tapka u mestu evo godinu dana, pa nema odgovora na pitanja ko, zašto i po čijem nalogu je dete pretukao. U drugom postupku tužiteljka je pokazala agilnost kako bi žrtvu predstavila kriminalcem. Međutim, „problem“ se javio kada časni policajci pred tužiteljkom nisu potvrdili lažnu izjavu kolege da ga je dete gađalo kamenom. Taman kad smo mislili da tužiteljka ipak mora i formalno odbaciti prijavu, ona se dosetila da uzme nalaz dr Ašanina koji glasi na policijskog službenika i prihvati ga kao jedini ali dovoljni dokaz da optuži žrtvu da je napadač.

Foto: V. K.

Cicmil podseća da su  podneli prijavu protiv dr Ilije Ašanina zbog zloupotrebe položaja koja takođe završava kod tužiteljke Krivokapić “iako u ODT-u u Nikšiću pored nje postoji još najmanje sedam državnih tužilaca”.

- U međuvremenu su nas kontaktirali građani upozoravajući da je suprug tužiteljke Krivokapić na jednoj od rukovodećih pozicija u bolnici, odnosno da dok ona vodi postupak protiv dr Ašanina, isti dr Ašanin njenog supruga postavlja za člana komisije koja učestvuje u postupcima tenderskih nabavki. O svemu navednom obaveštavamo i Tužilački savet koji bira da se pravi mrtav i nikada nas ne udostoji odgovora. I sada, nakon svega, pitam – ko bi se mogao odvažiti da potraži pravdu bilo gde u Crnoj Gori, kad evo ličnim primerom svedočimo da se od tužilaca sa specijalnim zadacima ne može pobeći? Ljudi iz međunarodnih organizacija sa kojima smo pričali ostaju u neverici, dok ne ostvare uvid u dokumentaciju i lično se uvere - naglašava Cicmil.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere