MILOVI U OPOZICIJI: U Nikšiću mirno prošla primorpedaja vlasti posle više od dve decenije dominacije DPS-a

V. KADIĆ

08. 05. 2021. u 17:20

BEZ ijedne pristalice Demokratske partije socijalista ispred zgrade Skupštine opštine Nikšić, ljutih "komita" koji su danima pravili incidente na Bogetićima - blokirali saobraćajnicu ka Podgorici, tukli oficire Vojske Crne Gore, pretili "oslobađanjem Nikšića od četničke vlasti", njihove prepoznatljive ikonografije, neočekivano mirno je došlo do smene vlasti u drugom po veličini gradu u Crnoj Gori.

МИЛОВИ У ОПОЗИЦИЈИ: У Никшићу мирно прошла приморпедаја власти после више од две деценије доминације ДПС-а

Foto V. Kadić

Socijalisti Mila Đukanovića, rođenog Nikšićanina, poslati su u opoziciju. Iz redova pobedničkih koalicija - "Za budućnost Nikšića", "Mir je naša nacija" i "Crno na bijelo", za šefa parlamenta izabran je Nemanja Vuković, iz lokalnog odbora Demokratske Crne Gore.

Posle više godina vladavine DPS u lokalnom parlamentu konstituisana je nova vlast. Za izbor Vukovića glasala su 22 od 41 odbornika.

- Konačno je došlo vreme da naš grad, u pravcu njegovog oporavka i razvoja, vode časni, odgovorni i stručni ljudi. Pred novom vlašću je mnogo posla a odluke ćemo donositi demokratski na korist svih građana, bez obzira na bilo koje njihovo svojstvo ili pripadnost. Ko bude hteo drugačije da radi i da se ponaša, u Demokratama i meni će imati najvećeg protivnika - kazao je Vuković.

- Skupština će raditi na što većoj otvorenosti i uključivanju javnosti u donošenje odluka.

BEZ LALA

DAN pre sazivanja konstitutivne skupštine procurila je priča iz vrha DPS-a da je bivši gradonačelnik Milutin Simović naredio da se uoči sednice lokalnog parlamenta ispred zgrade SO posade lale u žutoj i crvenoj boji. Ta vrsta ikonografije je ipak izostala, jer su nadležni procenili da bi ona bila ludost.

Prvi je na konstitutivnu sednicu došao biznismen Miodrag Davivodić, čiji Narodni pokret je osvojio jedan mandat. Iz ulice Narodnih heroja krenuli su peške odbornici DPS, Patriotsko-komitskog saveza, Socijaldemokrata i Liberalne partije, a iz Karađorđeve vedrog lica koalicija "Za budućnost Nikšića", koju je predvodio Marko Kovačević i koji minut kasnije - Demokrate sa Momom Koprivicom na čelu.

PROMENE Konstitutivna sednica, Foto V. Kadić

Pod zaštitnim maskama i gotovo pognutih glava prošli su pored novinara predstavnici bivše vlasti, nove nikšićke opozicije. "Pratio" ih je Paun Mujović, učesnik litija, odeven u crnogorsku narodnu nošnju, kome nije bilo omogućeno da prisustvuje sednici. Izostao je dolazak Radivoja Lale Nikčevića (DPS), sada već bivšeg predsednika Skupštine, kome je juče istekao mandat.

PODELjENI MANDATI

KOALICIJA "Za budućnost Nikšića" koju predvodi Demokratski front dobila je 11 mandata, a jedan manje "Mir je naša nacija" na čelu sa Demokratskom Crnom Gorom i jedan "Crno na bijelo", lidera URA Dritana Abazovića. Narodni pokret Miodraga Davidovića "Za vaskrsenje Nikšića" ima jedan odbronički mandat, dok Socijaldemokratska partija "Srcem za Nikšić" nije uspela da pređe cenzus.

Nosilac liste "Za budućnost Nikšića" Marko Kovačević rekao je posle izbora predsednika SO Nikšić, da očekuje da mesto gradonačelnika bude njegovo.

- Imaćemo dobar predlog za predsednika Opštine.  Pošto je kandidat za predsednika Skupštine opštine izabran iz redova koalicije "Mir je naša nacija" nameće se logičan zaključak da će predlog ići iz redova "Za budućnost Nikšića" što bi trebalo da budem ja, ako kolege tako odluče - kazao je sa osmehom Kovačević.

Sednica za izbor predsednika Opštine biće održana u ponedeljak u osam satin

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna