VASKRSLI JE GOSPOD S NAMA: Ivan Bulatović čestitao najveći hrišćanski praznik

V. K.

01. 05. 2021. u 17:10

PREDSEDNIK bratstva Pravoslavne omladine Crne Gore Ivan Bulatović čestitao je svim vernicima najveći praznik - Vaskrsenje Hristovo.

ВАСКРСЛИ ЈЕ ГОСПОД С НАМА: Иван Булатовић честитао највећи хришћански празник

Foto: Pravoslavna omladina Crne Gore

Reči Ivana Bulatovića prenosimo u celosti:

Najveća tajna Božija, radi koje je ovaj svet nastao, radi koje je sâm višnji Bog došao među nas, jasno nam se objavljuje u dan Vaskrsenja Hristovog. Pred ovom tajnom zapire poznanje ljudsko i jedino se srcu zagrejanom za Boga ova tajna otkriva. Sva ovosvetska mudrost ne može nam ovu tajnu otkriti, ali se očima srca ona spoznaje u svoj svojoj punoći. Zato u strašnoj noći pogreba Hristovog između Velikog petka i Velike subote, stojeći pred usnulim telom našeg Gospoda, čitamo reči apostola Pavla da među pozvanima, onima koji sleduju Hristu na Golgotu, i koji su svedoci njegovog Vaskrsenja, nema ni mnogo mudrih po telu, ni mnogo moćnih, ni mnogo plemenita roda, ali da takve izabra Bog da posrami moćne i mudre ovoga svijeta.

Vaistinu, na ovom kamenu se čuva svedočanstvo o toj istinitoj reči Božijoj da će posramiti mudrost mudraca ovoga sveta. Naša mudrost je bila "neka bude što biti ne može", a naše plemstvo se merilo nepristajanjem na kompromise sa svojom savešću. Vekovima opstajemo na razmeđi svetova uprkos svakom racionalnom argumentu, uvek se boreći protiv svjetskih moćnika jačih od nas, a naše biće i svetinja naše duše postoji verom "u spasenje i u Vaskrsenje". Kud će većeg svedočanstva naše vere od tog opstanka. I svaka nova generacija na ovoj vetrometini prvo nauči što znači obraz i živeti u slobodi, ono bez čega se ne može, pa tek zatim ono manje bitno, ovosvetsko i prolazno.

I pogledajte, braćo, na vas, savremene svedoke Hristovog Vaskrsenja: nema među vama mudraca i lukavaca ovoga sveta, vaša moć je u Imenu Božijem i u pravdi njegovoj. Samo to imate, a time je sve vaše, jer vam vid seže dalje od dnevne kalkulacije, upravljajući se ka izvorima života, na koje nam ukazuje sveta Crkva. 

Izneli smo svaku borbu do sada; iznećemo i sve buduće, u meri u kojoj se budemo držali naše Crkve i sledovali pravdi Božjoj, koja "drži zemlje i gradove". Mi smo, braćo, već pobedili u svim bitkama, jer je Vaskrsli Gospod s nama, On koji je pobedilac smrti i potpuni Pobednik na kraju istorije sveta. Uzdajući se u njega, a ne u prolazne veličine i privremene moćnike, ostvarićemo zavet koji nam je predat i živeti u slobodi slave dece Božije.

Neka vam nada koju nam uliva svetlo vaskršnje jutro učvrsti mišice vaše, da ne klonete, braćo, u službi Crkvi i rodu našem, bratskoj slozi i slobodi, prenoseći svima radost koja nam je zasijala iz groba i pozdravljajući ljude umorne sablaznima ovoga sveta, svjedočanstvom ljubavi, javljanjem vere i pozdravom večne nade:

HRISTOS VASKRSE!

VAISTINU VASKRSE!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)