KRIVOKAPIĆ TVRDI DA PATRIJARH I VLADIKA LAŽU: Za njega temeljni ugovor nije usaglašen, Porfirije i Joanikije kažu da jeste

Novosti online

28. 04. 2021. u 16:40

TEMELJNI ugovor između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve još uvek nije usaglašen , kazao je premijer Zdravko Krivokapić.

КРИВОКАПИЋ ТВРДИ ДА ПАТРИЈАРХ И ВЛАДИКА ЛАЖУ: За њега темељни уговор није усаглашен, Порфирије и Јоаникије кажу да јесте

Arhiva

On je kazao da će ugovor biti prezentovan javnosti čim se usaglasi.

– Onog trenutka kada, kao svaki drugi ugovor, bude usaglašen između dve strane biće javnost upoznata. Sve drugo što vi vidite i čujete u medijima nije tačno. I to se ovih dana priprema priča da neko ima Temeljni ugovor da ponudi javnosti da bi nas svađali. Takav ugovor još nije usaglašen. Ja još u životu nisam čuo da neko sada priča o radnoj verziji tog ugovora, da li je to neka novina koja se spočitava ovoj Vladi - kazao je Krivokapić.

Krivokapić je ovom izjavio demantovao ne samo sebe, već i Patrijarha Porfirija i Vladiku Joanikija  koji su tvrdili da je sadržaj Temeljnog ugovora usaglašen i da je preostalo samo njegovo potpisivanje.

Pre samo deset dana Krivokapić je na svom Tviter profilu kazao da se sa Patrijarhom Porfirijem  usaglašava termin potpisivanja Temeljnog ugovora, dok danas tvrdi da tekst istog ugovora nije usaglašen između dve strane.

- Razgovarao sam sa njegovom Svetošću Patrijarhom Srpskim Porfirijem i uskoro ćemo usaglasiti termin potpisivanja Ugovora. Ovo pitanje ne sme biti predmet politizacije ili podmetanja, ne bi li se ostvario koji politički poen - napisao je Krivokapić 18. aprila na Tviteru.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije izjavio je da je s premijerom Zdravkom Krivokapićem postignuta saglasnost da nakon vaskršnjih praznika bude potpisan temeljni ugovor između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

- Hvala Bogu, mi smo postigli saglasnost sa premijerom Crne Gore oko temeljnog ugovora koji crkva treba da potpiše sa državom Crnom Gorom i ja sam potpuno siguran da će uskoro doći do potpisivanja tog ugovora - naveo je patrijarh.

Foto: Tviter

Premijer Krivokapić je pre pet dana retvitovao izjavu njegove svetosti Patrijarha Porfirija u kojoj piše da je postignuta saglasnost.

Stoga, se pitamo da li premijer najnovijom izjavom pravi otklon od SPC-a i okreće leđa Vladici Joanikiju i Patrijarhu Porfiriju.

Ne bi bio prvi put da premijer preko noći promeni svoj stav i tako izigra poverenje parlamentarne većine i naroda koji ga je podržavao u njegovim naporima da se sa SPC-om postigne dogovor kojim će se konačno stati na kraj njenoj višedecenijskoj diskriminaciji koju su režirali DPS i njegovi sateliti.

(Borba)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)