“SJEĆANJA” NA KATASTROFALNI ZEMLJOTRES: Dan kada se Crna Gora tresla pamti se 42 godine kasnije (VIDEO)

B.D.

15. 04. 2021. u 21:53

STARIJI Barani pamte i ne mogu zaboraviti 15.april 1979. godine kada se dogodio jak zemljotres intenziteta 9 stepeni Merkalijeve skale, sa magnitudom od 7 Rihtera koji je izazvao katastrofalna razaranja na celom Crnogorskom primorju, u dužini od preko 100 km.

“СЈЕЋАЊА” НА КАТАСТРОФАЛНИ ЗЕМЉОТРЕС: Дан када се Црна Гора тресла памти се 42 године касније (ВИДЕО)

Foto: Arhiva

Potres je počeo u u 7 časova, 19 minuta i 50 sekundi, a trajao je 10 sekundi.

Epicentar ovog zemljotresa se nalazio u Jadranskom moru, između Ulcinja i Bara, na udaljenosti 15 km od obale. U zemljotresu  je poginula 101 osoba, više od hiljadu povređeno, a oko 80 hiljada ljudi u Crnoj Gori ostalo je bez krova nad glavom.
Barska opština je tada imala 32.000 stanovnika, od kojih je 58  poginulo, a preko 500 povređeno.

Sećanja Barana šta se dešavalo  nakon  zemljotresa, sumiranje posledica koje je izazvao u Baru, i Crnoj Gori, organizaciju službi, pomoć i veliku  podršku ovekovečena su u dokumentarnom  filmu “Sjećanja”. Film je urađen pod pokroviteljstvom Opštine Bar, u produkciji “Bubulj",  režiju potpisuju Dejan Senić i Silvija Vukelić.

Podsetimo, 15.aprila 1979. godine – Dan kada je nemilosrdna ruka prirode za sobom ostavila suze i ruševine. Za generacije koje su rođene posle aprilskog zemljotresa  taj strah je nedokučiv, ali oni koji su proživeli tu strahotu zauvek će pamtiti trenutke strepnje koji  kao da su trajale celu večnost. Ipak, u danu kada je sve porušeno samo je ljudskost stajala  uspravno” – “Sjećanja”

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna