UMESTO POMOĆI - BANKROT: Uprava prihoda predložila stečaj za "Montenegro erlajns"

Z. Z.

15. 04. 2021. u 08:25

UPRAVA prihoda predložila je Privrednom sudu uvođenje stečaja u "Montenegro erlajnsu".

УМЕСТО ПОМОЋИ - БАНКРОТ: Управа прихода предложила стечај за Монтенегро ерлајнс

Arhiva Novosti

To nam je potvrđeno u instituciji na čijem je čelu vršilac dužnosti direktora Aleksandar Damjanović. Radnici su očekivali da će tako važnu informaciju dobiti od nadležnih institucija, a pre svega od Vlade, kazao je za  Marko Radulović, predsednik sindikata.

Prema poslednjim podacima Uprave prihoda, "Montenegro erlajns" na kraju januara dugovao je državi za poreze i doprinose na lična primanja zaposlenih gotovo 12 miliona evra. Radnicima nije isplaćeno šest zarada, a radni staž im je nepovezan od septembra 2017. Očekivali su zaposleni, kaže Radulović, da se ostvare najave Vlade o isplati jednokratne pomoći. Ispoštovali su, navodi instrukcije resora na čijem je čelu Milojko Spajić.

- Međutim do danas u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja nije pronađen pravni model da se isplati jednokratna pomoć zaposlenima koji su već mesecima na rubu egzistencije - prokomentarisao je predsednik sindikata.

ZAPOŠLjAVANjE

O ZAPOŠLjAVANjU dela zaposlenih u novoosnovanoj kompaniji To Montenegro, Radulović kaže, da je mali broj takvih, uglavnom ljudi koji imaju licencu ili su radili u operativnim službama. Sa njima se, potpisuju ugovori o radu na mesec ili tri. Očekuje da će zaposlenje naći veći broj radnika ME kada nova avio-kompanija nabavi avione i uspostavi redovne letove.

Prema zakonu o stečaju zaposleni su u prvom isplatnom redu. Radulović kaže da su propisi jasni, ali ipak sumnja u krajnji ishod.

Ako Privredni sud uvaži inicijativu Uprave prihoda i uvede stečaj u "Montenegro erlajnsu" radnici će, a sada ih je 400, deo potraživanja dobiti iz stečajne mase od prodaje imovine kompanije, a deo ostvariti preko Fonda rada. Nakon isplate zaposlenih, prema Zakonu o stečaju, u drugom isplatnom redu je država, a ukupan dug na kraju prošle godine dostigao je 110 miliona evra.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)