LEPOSAVIĆ SPREČIO VELIKU KRIZU: Ministar pravde osujetio izbor Milovog ministra za predsednika Vrhovnog suda!

V. N.

13. 04. 2021. u 14:29

MIRAŠ Radović, bivši ministar pravde u Vladi Mila Đukanovića nije danas na sednici Sudskog saveta izabran za predsednika Vrhovnog suda Crne Gore!

ЛЕПОСАВИЋ СПРЕЧИО ВЕЛИКУ КРИЗУ: Министар правде осујетио избор Миловог министра за председника Врховног суда!

Foto: Printscreen

On je dobio pet glasova na Sudskom savetu, što je nedovoljno za njegov izbor. Po Ustavu, za izbor predsednika Vrhovnog suda potrebna je dvotrećinska većina od deset članova, odnosno sedam glasova. Zbog toga, izbor predsednika Vrhovnog suda vraćen je na ponovni postupak.

Ovakav, neočekivan epilog desio se zaslugom ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića koji je pitanjima sprečio obmanu kandidata Radovića koji je Sudskom savetu izlagao program petogodišnjeg mandata a da mu zapravo funkcija sudije prestaje za manje od godinu i po dana po sili Ustava, zbog ispunjenja uslova za starosnu penziju!

Ovim je sprečena dublja institucionalna kriza u pravosuđu i teža blokada pravosudnog sistema, ali je sasvim čudno i zabrinjavajuće da su Radovićeve kolege sudije Vrhovnog suda znale za ove činjenice i uprkos njima odredile Radovića kao kandidata za predsjednika Vrhovnog suda. 

Ministar Leposavić je na ovaj način otvorio goruću temu duboko ukorenjenog nepotizma u crnogorskom pravosuđu koje zahteva snažan i sistemski odgovor, naročito u pogledu rešavanja problema u pregovaračkim poglavljima 23 i 24 ali i garancija osnovnih ljudskih prava i sloboda građanima Crne Gore.

Ministar pravde je, moglo se čuti, insistirao na nemogućnosti kandidata za predsednika Vrhovnog suda da sprovede petogodišnji plan rada budući da mu za već godinu ipo dana po sili Zakona i Ustava prestaje sudijska funkcija.

Leposavić je tokom intervjua pitao kandidata, pored ostalog, i o njegovoj nekadašnjoj političkoj funkciji i navodima da je ucestvovao u kampanji DPS-a što do danas nije demantovao.

Radović, bivši ministar pravde u Vladi Mila Đukanovića, dobio je pet glasova na Sudskom savetu, što je nedovoljno za njegov izbor. Po Ustavu, za izbor predsednika Vrhovnog suda potrebna je dvotrećinska većina od deset članova, odnosno sedam glasova. 

Fenomen vezan za današnju sednicu Sudskog savjeta je da su novinari Vijesti pitali ministra Leposavića o njegovim stavovima vezanim za Srebrenicu!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest