KATNIĆ PAKUJE KOFERE: Vladajuća većina postigla dogovor oko tužilačkih zakona, novi propisi do Vaskrsa

V. KADIĆ

13. 04. 2021. u 06:14

DEMOKRATSKI front je prihvatio predlog Evropske komisije i potpredsednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića koji korespondira sa preporukama kojima bi se jasno normirale nadležnosti i Specijalnog i Vrhovnog državnog tužilaštva i tižilačkih organizacija.

КАТНИЋ ПАКУЈЕ КОФЕРЕ: Владајућа већина постигла договор око тужилачких закона, нови прописи до Васкрса

Foto: Skupština CG

Ovo je kazao Milan Knežević, jedan od lidera DF, nakon sastanka predstavnika parlamentarne većine u Skupštini Crne Gore.

Tako je, makar kada je ova tema bila na dnevnom redu, pokazano jedinstvo pobedničkih koalicija sa parlamentarnih izbora.

- Prihvatili smo predlog kako bismo razbili monopol koji je bio zasnovan na nepotizmu, očiglednoj kriminalizovanosti i korumpiranosti jednog broja tužilaca, zbog čega i tapkamo u mestu kada se pomenu poglavlja 23 i 24. Verujem da ćemo vrlo brzo uz neke sitnije popravke i pravna definisanja moći da ovaj predlog zakona pustimo u procedure i do kraja aprila, početkom maja, imamo zasedanje na kojem bismo usvojili izmene i dopune Zakona o državnom tužilaštvu - kaže Knežević.

Skinuta je dilema da li će Demokratski front sada glasati i za ostale predloge zakona u Skupštini, pre svega za budžet.

- Ako dođe do usvajanja zakona o tužilaštvu DF će otpočeti normalno parlamentarno bitisanje. I naravno odredićemo se prema predlogu budžeta tako što ćemo jasno ukazati na neke falinke, imati amandmane i učiniti sve da taj budžet bude bolji, i socijalni i razvojni - saopštio je Knežević.

Foto: Printsreen/Vijesti

Knežević i Abazović

Vicepremijer i lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović poručio je da očekuje da se zakoni uskoro nađu u Skupštini na usvajanju.

- Mislim da smo našli rešenje u skladu sa Venecijanskom komisijom. Ostajemo otvoreni za sve sugestije i komentare. Svi smo se na sastanku složili da ove stvari ne treba odlagati. Mislim da nacionalna bezbednost nije ugrožena. Predsednik države i DPS-a radi direktno protiv Crne Gore. Pozivam parlamentarnu većinu da ne naseda na to. Biće još procesuiranja i ako bude pokušaja incidenata država će da reaguje - poručio je Abazović.

PACKE DPS-a

POSLANICA Demokratske partije socijalista, Marta Šćepanović poručila je premijeru Zdravku Krivokapiću da se dogovori sa potpredsednikom Vlade Dritanom Abazovićem ko je autor tužilačkih zakona kako bi se znalo ko je odgovoran za njihovo usvajanje kada uslede posledice.

- Premijeru Krivokapiću, još smo daleko od leta, kako god to u vašem univerzumu delovalo. I da znate, u Crnoj Gori je proleće. I dogovorite se sa vicepremijerom Dritanom Abazovićem ko je autor "tužilačkih zakona", da znamo ko je odgovoran kad uslede packe - navodi Šćepanovićeva na "Tviteru".

Početkom februara u javnosti je procurio dokument u kome se navodi da dosadašnje Specijalno državno tužilaštvo na čelu sa Milivojem Katnićem (ustanovljeno 2015. godine), nije ispunilo očekivanja u borbi protiv korupcije i ima veoma ograničene domete. Ovo tužilaštvo, po oceni nove vlasti, nije ostvarilo zapažene rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i uglavnom je prethodnih godina služilo za obračunavanje sa opozicijom i političkim neistomišljenicima Demokratske partije socijalista. Celu ovu proceduru pokrenuo je Demokratski front i predsednik skupštinskog odbora za bezbednost i odbranu Milan Knežević. Stupanjem na snagu ovog zakona glavni specijalni tužilac i specijalni tužioci izabrani u skladu sa Zakonom o specijalnom državnom tužilaštvu imaće status neraspoređenih tužilaca, do izbora rukovodilaca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)