SEKULOVIĆ: Nema demografskog, etničkog i izbornog inženjeringa novom odlukom o crnogorskom državljanstvu

V. K.

12. 04. 2021. u 18:26

APSOLUTNO ne stoji ocena dela javnosti da bi se promenom Odluke o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva došlo do demografskog, etničkog i izbornog inženjeringa, rekao je ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, koji je razgovarao sa predstavnicima nevladinog sektora, o aktuelnim pitanjima i dilemama, koje se tiču izmene Odluke kao i Zakona o izmenama i dopunama Zakona o registrima prebivališta i boravišta.

СЕКУЛОВИЋ: Нема демографског, етничког и изборног инжењеринга новом одлуком о црногорском држављанству

Foto Monitor

U saopštenju MUP-a navode da je Sekulović upoznao sagovornike sa konkretnim podacima i brojkama, kao i trenutnim statusom građana Crne Gore, kojima bi bilo olakšano sticanje crnogorskog državljanstva, promenom Odluke, odnosno njenim prilagođavanjem zakonu i Ustavu.

- Shodno tome, apsoultno ne stoji ocena dela javnosti da bi se promenom Odluke došlo do demografskog, etničkog i izbornog inženjeringa. Jedini cilj Ministarstva unutrašnjih poslova je ispravljanje nepravde, jer je postojeća Odluka protivzakonita i neustavna. Napominjemo da se ona, ukoliko bude usvojena, neće prienjivati retroaktivno, te da strahovi koji postoje, oko izmene crnogorskog nacionalnog bića, nemaju opravdanje - piše u saopštenju Ministarstva.

Sugestija nevladinog sektora bila je da je Odluka u startu trebalo da bude upućena na skupštinski odbor za reformu izbornog i drugog zakonodavstva, te da je proces morao biti transparentniji, a Sekulović je potvrdio da će o ovom pitanju mišljenje izneti i Odbor, odnosno poslanici.

- Iako Vlada veruje da su predložene izmene Odluke u cilju da se ona uskladi sa zakonom, mišljenja smo da ne postoje prepreke da proces bude inkluzivan, da se o njemu izjasni skupštinski odbor i da se ukrste svi argumenti. Kada je reč o Zakonu o izmenama i dopunama Zakona o registrima prebivališta i boravišta, predstavnici NVO sektora izneće svoje sugestije i primedbe tokom javne rasprave koja je u toku - kazali su iz MUP-a.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)