ZDRAVKO KRENUO MILOVIM TRAGOM: Obračunom sa ministrom pravde premijer Crne Gore demaskirao svoju stvarnu politiku

D. MILINKOVIĆ - V. KADIĆ

06. 04. 2021. u 21:06

ODLUKA crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića da pokrene opoziv ministra Vladimira Leposavića, zato što ne želi da kaže da se u Srebrenici dogodio genocid, poslednji je čin demaskiranja stvarne politike predsednika vlade u Podgorici, koja se umnogome zasniva na antisrpskoj propagandi bivšeg režima Mila Đukanovića.

ЗДРАВКО КРЕНУО МИЛОВИМ ТРАГОМ: Обрачуном са министром правде премијер Црне Горе демаскирао своју стварну политику

Foto arhiva

Ovakva tumačenja novonastale političke krize u Crnoj Gori otvoreno daju sagovornici "Novosti", koji ukazuju na to da se došlo do tačke kada kompromisi više nisu mogući i kada je sve realnija opcija pada Vlade i novih izbora.

Nakon poslednje inicijative Krivokapića - koja, po mišljenju mnogih, ima cilj da se Srbima zalepi etiketa "genocidnog naroda" - glasno se priča ono o čemu se do sada samo spekulisalo u političkim krugovima: da crnogorski premijer sve poteze vuče pod uticajem pojedinih zapadnih ambasada, sa kojima je "na stalnoj vezi".

Prema našim saznanjima, Krivokapićevoj odluci da pokrene pitanje smene Leposavića, ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava, prethodila je žustra svađa njih dvojice u nedelju uveče. Navodno je Krivokapić na sve načine pokušavao da privoli ministra da podnese ostavku, što je ovaj energično obio. Bilo je i težih reči, pa je, na kraju Leposavić zalupio vrata i otišao. U ponedeljak ujutru Krivokapić je zakazao vanredno obraćanje i objavio da traži smenu Leposavića. Kako bi realizovao ovu akciju, premijer računa i na poslanike Đukanovićevog DPS, jer bez njih nema potrebnu većinu od 41 poslanika.

Krivokapić je u utorak po podne dostavio Skupštini predlog za razrešenje Leposavića, gde je naveo da je javno delovanje ministra odstupalo od zvaničnih stavova vlade i sporazuma lidera tri pobedničke koalicije iz septembra 2020.

Podsetimo, Leposaviću se "na greh" stavlja to što je u parlamentu izjavio da je spreman da prizna da se u Srebrenici dogodio zločin genocida kada se to i nedvosmisleno utvrdi. Dodao je i da je odluka Međunarodnog suda pravde u Hagu o genocidu u Srebrenici bazirana na stavu Tribunala, koji je "izgubio legitimitet".

Politički analitičar Dragomir Anđelković, kaže, za "Novosti", da se od početka znalo da Krivokapić radi po nalozima zapadnih ambasada, ali da je bilo spremnosti da se to toleriše, kako bi bila deinstalirana vlast Đukanovića:

- Došlo se do tačke kad više ne može da se pravi kompromis, jer je jedno praviti kompromis da biste opstali, a drugo da prihvatite kompromis da nestanete. Ovo što radi Krivokapić je nastavak politike Đukanovića. Krivokapić insistira na najgorim aspektima politike bivšeg režima, na svemu onom antiidentitetskom, zatiranju Srpstva na razne načine pa i tako što bi nam bila zalepljena genocidna etiketa. Ovo je tačka kad srpska zajednica više ne može da ima tolerancije. Ako Krivokapić tako nastavi, mislim da je pad vlade jedino rešenje, pa novi izbori.

I Predrag Rajić, iz Centra za društvenu stabilnost, smatra da je, zahtevom za smenom Leposavića, Krivokapić ogolio kontinuitet sa politikom bivšeg režima prema Srbiji:

- Krivokapić jednog od dva člana Vlade koji su etnički Srbi na ovakav način napada, politički i medijski ga unižava i satanizuje i smenjuje samo zbog toga što se usudio da iznese sopstveni stav. Nije Leposavić negirao postojanje zločina, nego je izneo ocenu, kao pravnik, o kvalifikaciji tog zločina. Krivokapić je ovim hteo da udovolji zahtevima pojedinaca iz inostranstva, ali da preko noći zaokruži politiku okretanja od srpskih nacionalnih interesa ka nekome ko sprovodi identičnu politiku Đukanovića.

VEĆINA SA DPS

SKUPŠTINA Crne Gore broji 81 poslanika, a protiv smene Leposavića već su se izjasnili Demokratski front (16), Pokret za promjene (5), SNP (5) i Prava Crna Gora (1). Za smenu Leposavića su URA (4), Bošnjačka stranka (3), Socijaldemokrate (3) i SDP (3). Sa Đukanovićevih 30 poslanika bila bi obezbeđena većina za razrešenje. Zasad su neopredeljene Demokrate (10) i Forca (1).

MEDOJEVIĆ: POLITIČKA PROSTITUCIJA

PREDSEDNIK Pokreta za promjene i jedan od lidera DF Nebojša Medojević poručio je u utorak da je traženje saveznika u DPS za smenu ministra Leposavića - politička prostitucija:

- Ova vlada je od osnivanja rezervna vlada DPS i ima dva cilja - sačuvati DPS i uništiti DF. Vlada je plod protivprirodnog političkog bluda vlasnika "Vijesti" i nekih sveštenika MCP koji su predložili Krivokapića za premijera i ucenili DF.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

PRIORITET ELENA GRUPE:Sprečiti stečaj u Vektra Boki