PAKLENA NEDELJA U KOVID PATRONAŽI DOMA ZDRAVLJA BAR: Heroine se ne predaju u borbi sa epidemijom koja se rasplamsava

B. DABIĆ

10. 03. 2021. u 17:15

PETI je mesec rada Kovid patronaže u Domu zdravlja Bar, ali najteže je poslednjih desetak dana - preko 100 pacijenata kojima se terapija uključuje u njihovim domovima, uglavnom dva puta dnevno.

ПАКЛЕНА НЕДЕЉА У КОВИД ПАТРОНАЖИ ДОМА ЗДРАВЉА БАР: Хероине се не предају у борби са епидемијом која се распламсава

Foto: B.D.

Danima patronažna sestra daje terapiju za 50-tak pacijenata, u automobilu svakodnevno pređe preko 200 kilometara. Patronažne sestre bude se pre svitanja, a kući stižu duboko u noć. Prva i druga smena u punoj posvećenosti pacijentima, treća „rezervisana“ za porodicu- spremanje ručka, pranje, peglanje...Nemaju vremena da misle na sebe.

Ovako izgleda radni dan patronažnih sestri.

Kovid patronaža u Domu zdravlja Bar radi od oktobra. Od  početka je radilo pet medicinskih sestara: Sandra Rolović, Danica Gašić, Esma Bošković, Danijela Demir i do nedavno Milena Konatar.

Radni dan patronažnih sestri traje oko 15 sati, jer broj pacijenata nalaže prekovremeni rad. Vredne, humane medicinske sestre ulažu  nadljudske napore da  bi stigle do pacijenata koji žive i u ruralnim delovima opštine Bar. Od crmničkih sela do Gornje Gorane po dva puta na dan, patronažna medicinska sestra pređe preko 200  kilometara.

Obučene u skafander, u otežanim uslovima rada,  rade najbolje što mogu, da Covid pacijentima bude bolje. 

- Počinjem  u 7 sati, pripremim terapiju za 50 pacijenata, toliko imam naloga. Oblačim skafander, navlačim rukavice,  sedam u auto. Ovih dana vozim sama. Inače,  dogovaram se sa koleginicom kojoj je potrebiniji vozač. Koliko su teška razmišljanja kako će mi pacijent podnijeti terapiju, otežavajuća je okolnost i doći do nekih pacijenata. Mnogo je zabačenih mesta, nepristupačnih  za vožnju,pa traženje adresa pogotovo u prigradskim i seoskim naseljima. Kad nađem pacijenta,a mnogi žive sami, onda druga briga- kako će podneti terapiju. Nije jednostavno ostaviti samog  pacijenta  dok prima terapiju, priča patronažna sestra Sandra Rolović dodajući da pacijentima daju broj telefona te mogu da ih zovu kad nešto treba. 

Foto: B.D.

- Uz bolest ide i tuga.  Ima i nepokretnih pacijenata. Starijih koji su sami u kući. Kažu mi – vrata su zaključana,a ključ ispod otirača. Oni nas vide kao spas. Koliko im treba terapija, kažu da im je češće potrebnija reč, razgovor,  pa marak i na desetak minuta. Mnogo puta su mi rekli „više  leči reč od te terapije“ , kaže Sandra koja  danas daje terapiju pacijentima u centru grada, zatim u naseljima Bjeliši, Marovići, Ilino, Šušanj,  Sutomore, Čanj, Virpazar. 

- To se računa kao lakši dan. Kad imam pacijente u nekoliko crmničkih sela, pa onda južna strana –Dobra Voda, Utjeha pa do Gornje Gorane, kući stižem posle 22 sata. Većina pacijenata  prima terapiju  dva puta dnevno, a mnogo je ljudi koji imaju Covid.

Sandra je majka četri sina. Kad završi sa terapijom za 50-tak pacijenata, kući je čeka pet muškaraca kojima za sutrašnji dan treba spremiti ručak, završiti ostale kućne poslove. Ona, kao i njene koleginice Danica, Esma, Danijela, kao i mnogi drugi zdravstveni radnici koji rade u Kovid zoni  već mesecima nemaju vremena za sebe, jer su sopstvene živote podredili spašavajući pacijente, a broj obolelih ne opada. 

- Kada smo počeli sa Kovid patronažom u oktobru na dnevnom nivou prosečno je bilo oko 40 pacijenata. Već desetak dana, svakodnevno imamo preko 100 pacijenata kojima se terapija uključuje dva do tri puta dnevno. To je  nadljudski napor, ali kući ne idu dok svaki pacijent ne dobije propisanu terapiju, kaže glavna sestra Doma zdravlja Bar Dušica Burić dodajući da su patronažne medicinske sestre u direktnom radu sa Kovid pacijentima poslednjih dana duže od 12 sati.

Burić dodaje  da je od početka epidemije ovo „najjači udarac“ i   beleži se najveći broj pacijenata  u Domu zdravlja. 

- Osim patronaže, terapija se daje u dva kontejnera. Da bi smanjili gužve i čekanja za primanja terapije u Domu zdravlja od početka sedmica smo postavili još jedan kontejner. Ambulante rade bez prekida. Lekari i medicinske sestre tokom radnog vremena ne mogu ni u tolalet da odu, kaže Burić.

Od početka epidemije u Domu zdravlja Bar urađeno je 7.167  PCR testova  na koronavirus. Osim  PCR testa na dnevnom nivou se odradi 75 do 100 brzih testova.

Prema poslednjem preseku u Baru je aktivno 527 slučajeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju