PREDNOST DOMAĆIM PROIZVOĐAČIMA: Premijer i predsednik Skupštine posetili Uniju stočara Crne Gore

M. D.

08. 03. 2021. u 21:14

PREDSEDNIK Skupštine Crne Gore i predsednik Vlade održali sastanak sa predstavnicima Unije udruženja stočara Crne Gore u selu Ljeska u Pljevljima.

ПРЕДНОСТ ДОМАЋИМ ПРОИЗВОЂАЧИМА: Премијер и председник Скупштине посетили Унију сточара Црне Горе

Foto. M. D.

Predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić izrazio je spremnost da doprinese rešavanju izazova sa kojima se suočavaju poljoprivredni proizvođači u Crnoj Gori.

- Poljoprivredu i proizvodnju moramo razvijati jer su garancija dugoročnog opstanka Crne Gore. Moramo diverzifikovati poljoprivredu, kao i turizam, a uz diverzifikaciju navedenih grana, moramo podstaći i zaštiti domaću proizvodnju i jačati poljoprivredu. Nažalost, nešto što je unazad trideset godina urušavano ne može biti popravljeno za trideset dana- kazao je predsednik Parlamenta.

Prema rečima Bečića jedan od glavnih problema koji su razarali domaću proizovodnju uvoznički lobiji i ocenio neprihvatljivim činjenicu da se ogromna novčana sredstva izdvajaju za uvoz proizvoda koje Crne Gora već ima kao svoje sopstvene. Zato, kako je rekao, predstavnici nove vlasti neće štititi tzv. uvozničke lobije, već domaće proizvođače.

Predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić obećao je da će država preduzeti sve što je u njenoj moći da obezbedi zdravu konkurenciju, s jedne strane, ali i da zaštiti domaću proizvodnju, s druge strane. Krivokapić je uputio apel i velikim marketima da daju prioritet domaćim proizvođačima i njihovim proizvodima.

Premijer je podsetio na neprihvatljivu činjenicu da se prilikom uvoza mesa plaća PDV od sedam odsto, a prilikom otkupa PDV iznosi 21 odsto. U tom smislu, premijer je istakao da je nedopustivo da stočari koji su planirali da prodaju jagnjad ili neko drugo meso to ne mogu da urade, jer se više isplati uzimati uvezenu robu, nego koristiti domaću.

Foto. M. D.

U razgovoru sa predstavnicima Udruženja stočara Crne Gore, predsednik Vlade iskazao je spremnost za unapređenje zakonskih rešenja, kako bi zajednički uticali na poboljšanje položaja Udruženja.

OBIŠLI I MALjEVAC

NAKON sastanka sa predstavnicima Unije udruženja stočara Crne Gore, predsednik Vlade i predsednik Skupštine Crne Gore, Zdravko Krivokapić i Aleksa Bečić obišli su deponiju pepela i šljake na Maljevcu. U razgovoru sa predstavnicima ekoloških organizacija i na licu mesta uverili su se kako teku radovi na sanaciji jalovišta na Maljevcu, koji bi trebalo da budu završeni pre roka.

Predsednik Unije udruženja stočara sa severa Crne Gore, Milko Živković izrazio je veliko zadovoljstvo sastankom sa predsednikom Skupštine Aleksom Bečićem i predsednikom Vlade Crne Gore, Zdravkom Krivokapićem. On je ocenio da je to prilika da zajedno i neposredno sagledaju zašto se sela „prazne“ i zašto crnogorski seljak loše živi, uz nadu da će sastanak biti početak lepe saradnje između poljoprivrednika Crne Gore, Skupštine Crne Gore i Vlade Crne Gore.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!