UZ NJIH JE BOG, KO ONDA MOŽE PROTIV NJIH: Zavejanim monahinjama Sinklititiji i Bosiljki u Banjanima kod Nikšića, na planini Somini stigla pomoć

Veliša Kadić

15. 02. 2021. u 07:26

PO mećavi i minus 14 celzijusa, motornim sankama i pešice grupa Banjana i njihovih prijatelja iz nevladine organizacije "Miholjski zbor" uspela je da dođe do Manastira Preobraženja Gospodnjeg ispod planine Somina - Hercegovim Lukama na 1.600 metara nadmorske visine i sestrama Sinklititiji i Bosiljki uruče životne namirnice i lekove.

УЗ ЊИХ ЈЕ БОГ, КО ОНДА МОЖЕ  ПРОТИВ ЊИХ: Завејаним монахињама Синклититији и Босиљки у Бањанима код Никшића, на планини Сомини стигла помоћ

Foto Privatna arhiva

Ova svetinja nalazi se u Banjanima kod Nikšića i dugo je već pod snežnom blokadom. Iako promrzli, prevalivši nekoliko kilometara po pasjem vremenu, humanitarci nisu osećali umor jer su ih, kako kažu, dočekala ozarena lica monahinja koje tihuju u ovoj svetinji okovanoj snegom i ledom. Doduše, i na njima se osetio umor, iscrpljenost od hladnoće jer u manastiru nema struje, jer solarni paneli rade smanjenim kapacitetom zbog istrošenih akumulatora, pa monahinje imaju struje samo toliko da dopune bateriju mobilnog telefona, kako bi se čule sa ocem Arsenijem iz manastira Kosijerevo i ljudima koji brinu o njima.

DOBROČINITELjI  Prošli sve prepreke i stigli do hrama, Foto Privatna arhiva

- Hvala našim prijateljima i dobročiniteljima manastira. Podneli su veliku žrtvu da dođu po ovakvom vremenu. Hvala organizatorima Željku Šapuriću, Momu Zečeviću i "Miholjskom zboru". Moramo tražiti trajnije rešenje, da imamo neko prevozno sredstvo koje bi moglo zimi da funkcioniše u neizvesnim okolnostima kakve danas vladaju ovde i dođemo do sela - kaže sestra Sinklititija, koja se nada da će biti pokrenuta akcija kako bi im bilo nabavljeno vozilo za takve prilike.

- Mi nemamo vozilo za ovakve prilike, a Opština nema mašinu koja bi mogla da nam očisti put. Probali su, nisu uspeli, ali smo im zahvalni.

Manastir - Metoh izgrađen 2001.

MANASTIR na Somini predstavlja metoh manastira Kosijerevo i deo je eparhije budimljansko-nikšićke. Hram, koji je posvećen Preobraženju Gospodnjem, počeo je da se gradi 1996. u mestu Hercegove Luke od strane odbora na čijem je čelu bio danas počivši Radomir Lučić. U izgradnji su učestvovali brojni priložnici. Hram je završen i osveštan 9. oktobra 2001. godine.

Prikupljena pomoć natovarena je na motorne sanke kojima je upravljao Milovan Migo Glušac, čovek velikog srca, koji zimi priskače u pomoć mnogima u zavejanim selima.

- Naše sestre Sinklititija i Bosiljka nisu same. Uz njih je Bog, i kako rekoše jednom prilikom, ko onda može protiv njih. Niko. Iako je besnela mećava, a srce u grudima mrznulo uspeli smo iz Donje Somine prevaliti težak put i doći do manastira - kaže Šapurić.

Ni Momo Zečević, takođe, ne krije zadovoljstvo zbog uspele akcije.

- Tu smo za svaku vrstu pomoći, bez obzira na vremenske neprilike. I u volji i nevolji - dodaje Zečević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!