SLOBODA REKAMA, CEH ŽIVLJU: Raskinuto sedam koncesija za izgradnju malih hidroelektrana

I. D. S.

10. 02. 2021. u 06:34

VLADA Crne Gore raskida sedam ugovora o koncesiji kojima je bila predviđena izgradnja malih hidroelektrana, a tim povodom reagovali su iz mreže ekolokških aktivista "Koalicija za održivi razvoj" navodeći da su razočarani najavom da će višemilionsku štetu koncesionarima, umesto krivci za izdavanje dozvola za gradnju mini HE, plaćati građani.

СЛОБОДА РЕКАМА, ЦЕХ ЖИВЉУ: Раскинуто седам концесија за изградњу малих хидроелектрана

Foto Privatna arhiva

Oni su pozvali nadležne da preispitaju odgovornost službenika koji su izdavali ekološku saglasnost i da se ispita moguća korupcija u procesima izdavanja dozvola.

- Raskinuti su ugovori o izgradnji mini HE na sledećim vodotocima: Đurička reka u Plavu, Bistrici u Bijelom Polju, Bukovici u Šavniku, Reževića reci u Budvi, Ljeviškoj i Raštaku u Kolašinu. Na vodotoku Raštak je bila predviđena izgradnja dve mini HE na osnovu dva ugovora o koncesiji - saopštili su iz resora Mladena Bojanića.

Kako su kazali, Vlada će zbog toga morati da plati odštetu investitorima, ali još ne znaju koliku, ali to je, ističu, krivica bivše vlasti.

- Stihijsko planiranje izgradnje mini HE će se u konačnom negativno odraziti na sve građane, budući da je do sada podneto pet tužbi Privrednom sudu za naknadu štete.

Nezahvalno je govoriti u ovom trenutku o iznosu štete koja će se tek utvrditi u sudskom postupku koji je pred nama. Konkretne odluke oko projekata, koji se već realizuju, ne želimo ishitreno donositi bez sagledavanja svih mogućih uticaja - saopštili su iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)