PRUŽA RUKU MIRA, DOK TVRDI DA BOŽOVIĆ VREĐA: Šta se krije iza sramnog istupa Krivokapićevog ministra Đorđa Radulovića?

V. KADIĆ / S. ROVČANIN TOMKOVIĆ

30. 01. 2021. u 07:15

KAD god ministar spoljnih poslova Crne Gore Đorđe Radulović ponudi Srbiji ruku prijateljstva, sve se više čini da je ona i dalje stisnuta u pesnicu i da pozdrava pomirenja još nema.

ПРУЖА РУКУ МИРА, ДОК ТВРДИ ДА БОЖОВИЋ ВРЕЂА: Шта се крије иза срамног иступа Кривокапићевог министра Ђорђа Радуловића?

Foto AP

Iako je optužio prethodnu vlast Mila Đukanovića, u kojoj je i sam bio u Kancelariji za evropske integracije, da je pred kraj mandata požurila da dodatno zategne odnose sa Beogradom, "rušila preostale veze" i proterala ambasadora Srbije Vladimira Božovića, dodao je i da je srpski diplomata znao da se kreće po minskom polju. To je, kako je rekao crnogorski ministar, činio izjavama o Podgoričkoj skupštini iz 1918. kojom se Crna Gora pripojila Srbiji, što je Đukanovićeva vlast poništila posle jednog veka.

- Proterivanje ambasadora je poslednja mera. Da sam tada bio ministar možda bih i drugačije postupio, ali i da sam bio na mestu Božovića ne bih izlazio sa stavovima koji mogu biti osetljivi po unutrašnji konsenzus države domaćina ili vređaju osećaje crnogorskog nacionalnog bića - istakao je Radulović za "Politiku".

Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić kaže, za "Novosti", da je neko iz njegove stranke Nove srpske demokratije izjavio ovo što je rekao Radulović, odmah bih tražio da podnese ostavku, pa misli da je prava adresa za komentarisanje stavova Radulovića premijer Zdravko Krivokapić.

Andrija Mandić, Foto Tanjug / AP

Mandić kaže da ne vidi da je "Vlada za nepuna dva meseca, bilo šta učinila na unapređenju odnosa sa Srbijom, te da je neobjašnjivo izostao i očekivani prvi potez - vraćanje ambasadora Božovića, kojeg je bivša vlada u Podgorici proterala iz zemlje:

- Demokratski front ne učestvuje u Vladi, ali je podržava, jer nam je bilo važno da ode antisrpski i antipravoslavni režim Đukanovića. Da imamo ministre, na prvom mestu bismo se potrudili da ispunimo izborno obećanje - da Crna Gora unapredi odnose sa Srbijom, da dve zemlje budu najbolji partneri.

ZOVU ANU, A KO DA JE DOČEKA?

PREMIJER Krivokapić pozvao je predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić da dođe u Podgoricu, dodao da je dobrodošla, ako nađe vremena da poseti Crnu Goru. I tom prilikom "zaboravio" je da pomene šta se dešava sa slučajem proterivanjem Božovića.

Vladimir Božović, Foto N. Fifić

Na to je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao:

- Ljudi govore zašto Ana nije prihvatila poziv. Dobro, ona kaže da ide u Podgoricu i na aerodromu je čeka - ko? Čeka li je naš ambasador ili ne? Ili ste ga proterali, a još niste rekli da se slažete sa odlukom Đukanovića koji ga je oterao.

Mandić dodaje da su sačuvane tekovine bivšeg režima, a "svi smo verovali da će laganim potezom ambasador da se vrati kada dođe vlada za koju su dominantno glasali Srbi, oni koji su na istim pozicijama, bar što se tiče prošlosti i velike skupštine Srba u Crnoj Gori 1918. godine".

Bivši ministar spoljnih poslova Vladislav Jovanović kaže, za "Novosti", da ga je iznenadila izjava Radulovića da je Božović svojim stavom o Podgoričkoj skupštini povredio osećanja.

POVOD Božoviću zamereno zbog izjave o Podgoričkoj skupštini, Foto arhiva

- Očigledno je da ne žele da zaoštravaju odnose sa Đukanovićem preko potrebne mere. On je potpisao iz drugog pokušaja zakon o crkvama i obećao da će opozvati neke ambasadore i Vlada se zadovoljila time. Oni plivaju između dva hrida, Đukanovića i zapadnih zemalja i pokušavaju da prođu kroz tesnac. Ipak, neverovatno je da događaj koji je star 100 godina izazove proterivanje ambasadora. O njemu treba da sude istoričari. Ambasador Božović je izneo stav da je ujedinjenje bilo san generacija i to je stav Srbije koju on predstavlja - objašnjava Jovanović i dodaje da se ambasadori proteruju zbog urušavanja aktuelnih dokumenata, a ne istorijskih.

KRIVOKAPIĆ: UZMITE PARE

PREDSEDNIK Vlade Zdravko Krivokapić poručio je građanima Nikšića, gde se održavaju lokalni izbori, da uzmu pare, ako im neko nudi, ali da glasaju za najbolje. Na to je član Glavnog odbora Socijaldemokratske partije Ivan Vujović na "Tviteru" napisao:

- Nije problem ni što premijer zove građane da prodaju glas. Ni što Vučić urinira nad crnogorskom istorijom. To je pristojna Crna Gora koju nudite.

Jovanović pojašnjava i da Radulović pravi malo više ustupaka bivšoj vlasti i da bi rešenje, ako mu je proceduralno teško da vrati ambasadora, bilo da makar osudi potez Đukanovića i pošalje izvinjenje Srbiji, a ne da još govori i da je predsednik delimično bio u pravu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri