PROMENJEN RED VOŽNJE, PROREĐENI POLASCI: Zbog korone preti gašenje malih prevoznika (FOTO)

V. V.

23. 12. 2020. u 17:34

BEZ hitne pomoći Vlade rizikujemo gašenje brojnih malih preduzeća koja se bave međugradskim prevozom putnika.

ПРОМЕЊЕН РЕД ВОЖЊЕ, ПРОРЕЂЕНИ ПОЛАСЦИ: Због короне прети гашење малих превозника (ФОТО)

Foto: V: V.

To je ocena Milke Šarenac, koja se bavi prevozom putnika i vlasnica je preduzeća, a ovih dana, sa severa Crne Gore do odredišta, autobuske stanice u Herceg Novom stiže sa samo tri, četiri putnika.

-Situacija je izuzetno loša. Obratila sam se Fondu za razvoj,ali kao da mi ne postojimo. Za neke stvari daju hiljade evra a za drumski saobraćaj ni evro. Dok je prevoz bio u mojoj firmi organizovan velikim autobusom, tokom dva meseca, imala sam gubitak od pet hiljada evra. Ni na to niko nije reagovao niti pomogao. Zaista sam razočarana - kaže naša sagovornica.

Kako bi izbegli gašenje međugradskih i međudržavnih autobuskih linija, Milka Šarenac i njene kolege uputili su nedavno apel Vladi Crne Gore i tražili da smanje cenu PCR testova. To je, prema njihovom mišljenju,jedan od ključnih razloga za smanjenje broja putnika.

Menadžerka hercegnovske autobuske stanice Maja Pajović potvrdila je da mere koje je ministarsvo zdravlja donelo u cilju sprečavanja širenja korona virusa negativno utiču na poslovanje autobuskih prevoznika.

- Uvođenjem PCR testa za ulazak u Srbiju smanjen je broj polazaka ka gradovima u ovoj državi, a sve je manje i putnika koji koriste međugradske linije. Slaba zaintresovanost za putovanja ka gradovima regiona promenila je red vožnje i proredila broj polazaka iz Herceg Novog - kaže Pajović.

Redukovani su svi polasci, a samo dva do tri puta sedmično autobusi kreću prema Srbiji, do Beograda, Leskovca, Novog Sada i Niša i ka Bosni i Hercegovini odnosno do Modriče, Banja Luke i Sarajeva.

LINIJE KOJE RADE

Prevoz za sada, uprkos svim nevoljama održavaju Ozlem, hercegnovski Blu Lajn, Lasta, Božur, Transjug i Rojal. Broj putnika po autobusu je od pet do 20.

- Putnika skoro i da nema, dvadesetak dnevno - kaže Pajović uz komentar da tome osim strožih mera i u Crnoj Gori i u Srbiji doprinose skupi PCR testovi.

Prema njenim rečima u ovom periodu najčešće putuju samo ljudi koji su privremeno boravili ili radili u ovim zemljama i sada se vraćaju u matične države.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna