CRNA GORA NOVA RUTA ZA ŠVERC MIGRANATA: "Posejdonom" hteli za Italiju, specijalno odeljenje istražuje detalje

B. DABIĆ

21. 12. 2020. u 11:00

DVOJICI krijumčara J. R. (49) i G. E. (59), obojica iz Turske, nakon što su saslušani u Specijalnom državnom tužilaštvu, određen je pritvor.

ЦРНА ГОРА НОВА РУТА ЗА ШВЕРЦ МИГРАНАТА: Посејдоном хтели за Италију, специјално одељење истражује детаље

Foto D. Dabić

Na teret im se stavlja organizovano krijumčarenje. Oni su uhapšeni u četvrtak ujutro dok su jedrenjakom pokušavali ilegalno da prevezu iz Crne Gore za Italiju 39 turskih državljana.

Migranti koje je crnogorska policija sprečila da ilegalno pređu iz Crne Gore u Italiju smešteni su u prihvatilište za strance u Spužu, a u toku je istraga koju sprovodi Specijalno policijsko odeljenje. U fokusu su pored ostalog kanali povezanosti i organizacije krijumčarenja, odnosi krijumčara i migranata, cene ilegalnog ulaska u Evropsku uniju.

ŠVERC Jedan od krijumčara, Foto D. Dabić

Oni će ostati u Crnoj Gori dok policija od svih ne uzme izjave, proveri navode i podatke. Inače njih 37, među kojima ima žena i maloletne dece, u Crnu Goru su ušli legalno, a dvojica ilegalno. U proceduri za dvojicu migranata utvrđuje se čiji su oni državljani. Međunarodna organizacija za migrante IOM pomaže crnogorskoj policiji.

UHVAĆENI U MEĐUNARODNIM VODAMA

POTERA je počela dok su bili u crnogorskim vodama, a završena u međunarodnim. U poteri su učestvovala dva plovila. Službenici Regionalnog centra granične policije Jug, stanice granične policije Bar i Uprave pomorske sigurnosti.

U policiji saznajemo, nakon što Specijalno policijsko odeljenje završi istražni deo, turskim državljanima biće dodeljeno rešenje o otkazu boravka u Crnoj Gori.

- Crna Gora je država koja poštuje sva ljudska prava. Sa migrantima ćemo postupati odgovorno i savesno - kazao je rukovodilac nacionalnog Koordinacionog centra Podgorica Zoran Lasica, dodajući da je urađena potrebna trijaža kada su vraćeni sa otvorenog mora u Luku Bar.

Podsetimo, oni su u sredu veče oko 19 sati iz uvale Trsteno, jedrenjakom "Posejdon", kojim su upravljali dvojica krujumčara, ilegalno krenuli ka Italiji. U četvrtak oko četiri sata, na 50 milja od obale, crnogorska policija je zaustavila jedrenjak koji vije švedsku zastavu i sprečila ilegalni prelazak migranata. Na jedrenjaku dugom 12 metara nalazila se 41 osoba, od kojih je 10 maloletne dece, najmlađe oko godinu dana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)