PUKLA TVRĐAVA DPS! Vlada razrešila dužnosti dosadašnje članove Upravnog odbora Univerziteta

V. KADIĆ

14. 12. 2020. u 08:52

PET članova Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore - Vladan Joković, Milanka Damjanović, Nataša Pešić, Tatjana Bulatović i Mubera Kurpejović, odlukom Vlade razrešeni su dužnosti članstva u tom organu, pa će na njihova mesta sesti univerzitetski profesori, doktori nauka - Budimir Aleksić, Vladimir Božović, Milena Burić, Milijana Novović Burić i Rajka Glušica.

ПУКЛА ТВРЂАВА ДПС! Влада разрешила дужности досадашње чланове Управног одбора Универзитета

Univerzitet u rukama stručnjaka

Inicijator ove promene je ministarka obrazovanja Vesna Bratić. O tome kakvu upravljačku politiku državnog Univerziteta sada treba očekivati, redovni profesor dr Srđa Vukadinović nada se boljoj od dosadašnje, uz prethodno rešavanje nagomilanih problema.

- Podigla se velika prašina protiv ovog predloga Vlade i to od onih koji su do sada pretvarali Univerzitet Crne Gore u partijsku tvrđavu DPS-a. Umesto dojučerašnjih pet predstavnika od kojih niko nije bio doktor nauka niti je imao bilo kakvo zvanje na Univerzitetu, ovi predloženi su svi doktori nauka koji imaju zvanje na Univerzitetu - saradnika u nastavi do redovnog profesora, što savršeno govori o kompetentnosti tih ljudi. DPS je mnogo bitnije bilo da izabere svoje vojnike koji će ostvarivati partijske interese i namere na Univerzitetu - kaže profesor Vukadinović.

Naš sagovornik podseća da je partijska - DPS podobnost, godinama bila dovoljna legitimacija za članstvo u upravljačkim strukturama Univerziteta.,

- Predsednik UO je doveden iz glavnog odbora DPS! Među 500 doktora nauka na Univerzitetu za rektora se potpuno nezakonito dovodi osoba koja nema ni magisterij ni doktorat! Za prorektora stiže čovek direktno iz kabineta Mila Đukanovića - ukazuje Vukadinović, dodajući da su očekivanja od novih članova Upravnog odbora veoma velika. - Pre svega treba rešiti balast problema na UCG koji postoji recimo od 2012. do 2020, da ne idemo dalje. Za to vreme sprovođeno je pravno nasilništvo gde su odluke menjane kako je odgovaralo onima koji je trebalo da uđu na Univerzitet. Ono što je veoma bitno jeste preispitivanje finansijskog poslovanja, utvrđivanje odgovornosti za izgubljene sporove sa zaposlenima, jer je Univerzitet izgubio sigurno desetak miliona evra, a da pri tome niko nije odgovarao. Samo u mom slučaju su izgubili blizu 40.000 evra!

Profesor Vukadinović smatra da je bitna revizija izbora, da se konstatuje kako su miljenici partijskog establišenta birani bez ikakvih referenci, i da se utvrde propusti u finansiranju privatnih nevladinih organizacija i časopisa.

- Privatne NVO smeštene su u stanovima pojedinih bivših članova Upravnog odbora i tu cveta biznis. Mnogo se očekuje od novih ljudi, ali ohrabruje brzo i efikasno reagovanje ministarke Bratić - kaže Vukadinović.

ŠIJAKOVIĆA ZA REKTORA

- PROFESORA dr Bogoljuba Šijakovića treba vratiti na Filozofski fakultet u Nikšiću. Po meni on je najozbiljniji kandidat za rektora Univerziteta Crne Gore. Već dve i po godine čeka na odluku Ustavnog suda da ga vrati na posao. Poznato je da profesor Šijaković godinama radi u Srbiji na Beogradskom univerzitetu koji je na Šangajskoj listi među 500 najboljih! To je najveća moguća referentna tačka za bilo kog profesora. Nemamo autoritativnijeg čoveka od njega - kaže profesor Vukadinović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna