MANJAK RADNIKA POMERA ROKOVE: Građevinare ometa korona i zatvaranje granica, teško do radne snage, ali i nabavke materijala

Z. Z.

08. 12. 2020. u 07:39

ČINI se prolazeći Crnom Goru da se na sve strane radi i gradi. Najavljuju se novi projekti, a iz doskorašnje izvršne vlasti više puta su poručili da nema većih zastoja u realizaciji kapitalnih projekata.

МАЊАК РАДНИКА ПОМЕРА РОКОВЕ: Грађевинаре омета корона и затварање граница, тешко до радне снаге, али и набавке материјала

Foto Investitor.me

Ipak, činjenica je da nije završen auto-put i da je rok, bar zasada opet pomeren, za leto ili jesen naredne godine. Iz građevinskih firmi tvrde da su zbog korone suočeni sa ozbiljnim problemima, da se otežano nabavlja građevinski materijal, obezbeđuje radna snaga. To su zaključci Odbora za građevinarstvo Privredne komore.

- Smanjen je broj zaposlenih u građevinarstvu i to dovodi do odlaganja rokova za završetak projekata - konstatovano je na sednici.

Ohrabruju ih, kažu, najave da će se nastaviti sa velikim infrastrukturnim projektima i to na putnoj i komunalnoj mreži, ali i u energetici.

- Poslovno okruženje je pretrpelo značajne posledice zbog kovida 19, usporena je komunikacija sa državnom administracijom. Zatvaranje granica dodatno je otežalo situaciju zbog radne snage koja dolazi iz zemalja okruženja. Osim toga, problem je ograničavanje kretanja, skraćeno radno vreme. Sve to doprinosi padu produktivnosti - ocenio je Miroljub Vojinović iz kompanije "Čelebić".

I Mile Gujić, predsednik Odbora građevinarstva, smatra da je otežavajuće što se sve više radi od kuće, da veliki broj ljudi odsustvuje sa posla jer su pozitivni na kovid ili su bili u kontakti pa su u izolaciji.

- Iz svega ovoga moramo izvući pouke i insistirati da se ubrza komunikacija sa državnom i lokalnom administracijom, kako ne bi to bilo ograničenja u pribavljanju neophodne građevinske dokumentacije - rekao je Grujić.

Na sednici je konstatovano i to da interesovanja kupaca za nekretnine i pored korona krize ima, da "vetar u leđa" daje i nova faza projekta "Hiljadu plus".

- Dobro je i što je izmenjen Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata. To će ubrzati postupke koje su privrednici identifikovali kao biznis barijeru. Po inoviranom zakonu procedure za izmenu važećih planskih dokumenata su skraćene. Privrednici su oslobođeni plaćanja naknada za opremanje građevinskog zemljišta za objekte za proizvodnju, preradu i skladištenje, kao i za hotele sa četiri i više zvezdica. Sada je važno pratiti primenu tog zakona - prokomentarisao je Balša Rakočević, sekretar Odbora za građevinarstvo.

DEFICITARNA ZANIMANJA

PORUČILI su građevinari da i dalje treba raditi na promociji deficitarnih zanimanja u građevinarstvu. Na Odboru je zaključeno da bi se na taj način smanjila zavisnost od uvoza radne snage.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)