DVA PASOŠA ALI BEZ PRAVA GLASA: Mandatar crnogorske vlade o konceptu dvojnog državljanstva sa Srbijom

V.N.

07. 11. 2020. u 19:56

MANDATAR za sastav nove vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić izjavio je u subotu da rešenje za pitanje prava Srba sa dvojnim državljanstvom vidi u zakonu kojim bi pravo glasa bilo odvojeno od dvojnog državljanstva.

ДВА ПАСОША АЛИ БЕЗ ПРАВА ГЛАСА: Мандатар црногорске владе о концепту двојног држављанства са Србијом

Abazović i Krivokapić / Foto Tanjug-AP

- Želim da napravimo zakon koji će biti mera onoga što predstavlja najveću teškoću, a to je ko ima pravo da glasa na izborima. Odvojio bih to pravo od dvojnog državljanstva. Čim to odvojite, vi nemate problema i mislim da će u tom smeru da idu naši zahtevi koje ćemo afirmisati kroz rad ministarstva pravde - rekao je Krivokapić za televiziju Nova S.

On je ponovio da je uputio zahtev za sazivanje Skupštine Crne Gore u što kraćem vremenskom roku, a na sednici će predstaviti svoj program i kandidate za članove vlade.

- Mi smo se opredelili za drugačiji pristup, neobičan za politički sistem u kojem živimo, ali je to mera trenutka da bismo izašli iz problema - rekao je Krivokapić.

Podsetio je da je broj resora smanjen na 12, a da je prilikom izbora ministara kriterijum bila njihova stručnost.

- Nisam gledao ni po krvnim zrncima, ni po pripadnosti crkvi, već izabrao ljude koji su stručni, kompetentni, koji prevashodno nisu korumpirani, jer je cilj ove vlade nulta korupcija. Oni su opozicionari po difoltu, i mogu da podnesu teret izazova pred nama.

Novu vladu za istu televiziju komentarisao je i lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović i kandidat za ministra odbrane:

- Manje je bitno ko će personalno biti u vladi. Ko god bude, svoj posao će raditi odgovorno, pošteno i u korist građana. Dajem svoje obećanje da sa mnom neće biti nikakav problem. Najvažnije je da proces dovedemo do kraja, i da građani dobiju, prvi put u istoriji, vladu koja je reformska i koja će uraditi mnoge stvari koje prethodna nije. Izrazio je očekivanje da prilikom glasanja za novu vladu neće biti problema i da će "sve kolege iz bivše opozicije glasati za predlog mandatara".

Abazović je istakao i da neće biti problem ako je procena mandatara da ministar odbrane treba da bude neko drugi:

- Bilo bi arogantno da pričam o svojoj ekspertizi, ali mislim da moj si-vi malo ko ima, a i moje kontakte. Ne želimo da taj resor bude mračan kao što je bio u prošlom periodu. U tom kontekstu, ministar odbrane bi trebalo da se vodi tim načelima.

MANjINE

KRIVOKAPIĆ je najavio i da nacionalne manjine neće imati ministra u novoj vladi, ali će dobiti prostor u ministarstvu pravde, u vidu odseka za manjinska i ljudska prava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna