KRIVOKAPIĆ JEDNIM POTEZOM OSPORIO SVOJ KREDIBILITET: Politički analitičar Igor Damjanović o najspornijim odlukama o novoj vladi

V. KADIĆ

07. 11. 2020. u 14:55

POLITIČKI analitičar Igor Damjanović smatra da predlog mandatara Zdravka Krivokapića za sastav nove vlade sadrži nekoliko prilično spornih momenata.

КРИВОКАПИЋ ЈЕДНИМ ПОТЕЗОМ ОСПОРИО СВОЈ КРЕДИБИЛИТЕТ: Политички аналитичар Игор Дамјановић о најспорнијим одлукама о новој влади

Foto: Arhiva Novosti

- Najviše sporan predlog je da potpredsednik vlade i ministar odbrane bude Dritan Abazović. Time je mandatar Krivokapić devalvirao svoj kredibilitet pošto je samo nekoliko sati ranije izjavio da među kandidatima za buduće ministre neće biti "nikoga sa poslaničkih mjesta". Ovaj predlog je suprotan i subotnjem dogovoru da se vlada formira bez političara. Ukoliko se na njemu bude istrajalo može se ugroziti čak i izbor same vlade, jer ostali akteri subotnjeg dogovora sada imaju legitimno pravo da u parlamentu glasaju protiv - ocenjuje za „Novosti“ Damjanović.

Ono po čemu je predlog mandatara Krivokapića sporan navodi da je to "što ne predstavlja plod neophodnog kompromisa političkih stranaka kojima je narod dao poverenje, ali i obavezu da oslobode državu i institucije sistema od DPS-a."

- Crnoj Gori, više od dve decenije zarobljenoj od strane mafijaškog režima Mila Đukanovića, u momentu najveće globalne krize od Drugog svetskog rata, neophodnija bi bila vlada punog legitimiteta sa mandatom od najmanje dve  godine, od ove predložene eskpertske oročene na dvesta dana. Pored stručnosti i sposobnosti vladi u ovom momentu jednako treba i pun legitimitet. Čini se nažalost da ni mandatar, ni političke partije nisu učinile dovoljno da to tog preko potrebnog komrpomisa dođe. Jedan od glavnih zadataka koji je kandidovao mandatar Krivokapić je uvođenje reda u biračke spiskove i brisanje više desetina hiljada fantoma i protivzakonito upisanih, koji su predstavljali navažniji resurs na kome je počivala vlast poraženog Đukanovićevog režima. Da li će to za samo dvesta dana uspeti da uradi široj javnosti potpuno anonimni kandidat za ministra unutrašnjih poslova, advokat Nikola Terzić, za koga sam da budem do kraja juče čuo prvi put, nezahvalno je u ovom momentu prognozirati, kaže Damjanović.

IME

Nedopustivo bi takođe bilo da se u novoj vladi kako je najavljeno zadrži naziv Ministarstvo vanjskih poslova - relikt  nasilnog prekrajanja identiteta i nametanja kroatizacije od strane poraženog režima Mila Đukanovića. U svojoj istoriji Knjaževina i Kraljevina Crna Gora imale su Ministarstvo inostranih poslova i principijelno je veoma važno da isti naziv resor diplomatije dobije u vladi bez DPS-a, podseća analitičar Damjanović.

Što se tiče Đorđa Radulovića, kandidata za šefa diplomatije, plus u njegovoj biografiji nikako ne može biti visoka pozicija u kabinetu odlazećeg ministra Srđe Darmanovića, ocenjuje naš sagovornik.

- Međutim, sa druge strane reč je o čoveku za čije se ime uprkos visokim pozicijama u poraženom režimu ne vezuju afere i skandali, a da li je solidan izbor pokazaće u kojoj meri će biti u stanju da popravi odnose sa Srbijom i Rusijom, bratskim državama koje je njegov bivši šef Srđa Darmanović bestidno klevetao, diplomate proterivao, u međunarodnim organizacijama redovno glasao protiv njihovih interesa, pa čak znao da Beogradu i Moskvi zapreti NATO paktom - podseća Igor Damjanović.

- Konačno namera da racionalizuje buduću vladu, po modelu Holandije i Finske je generalno dobra ideja, ali pogrešno bi bilo prekopirati njihov model, jer su te zemlje u mnogim segmentima ekonomije i tehnološkog razvoja neuporedive sa Crnom Gorom. Stoga, zaista deluje čudno da nova vlada neće imati ne samo poseban resor turizma, već se ova privredna grana ne navodi čak ni u jednom portfelju objedinjenih ministarstava. Zaista je čudno da imamo razdvojene resore finansija, ekonomskog razvoja i kapitalnih investicja, pridruženi portfelj za digitalno društvo i negde pomenut turizam. Podsetiću da je turizam glavna privredna grana u Crnoj Gori, da smo evropski rekorder po učešću turizma u BDP-u sa 25 odsto, te da u ovoj oblasti ima još mnogo nevalorizovanih potencijala.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)