"KRVAVO KOLO SE SPREMA": Oskrnavljen spomenik palim borcima u Drugom svetskom ratu na Savini

V. V.

06. 11. 2020. u 18:09

RUŽNA, preteća poruka, "Krvavo kolo se sprema" osvanula je ujutro na spomeniku palim borcima na Savini, na kojem su uklesana imena 350 boraca i 236 žrtava fašističkog terora, rodoljuba koji su položili život za slobodu u Drugom svetskom ratu.

КРВАВО КОЛО СЕ СПРЕМА: Оскрнављен споменик палим борцима у Другом светском рату на Савини

Foto V. V.

Poruka je upisana na simbolu njihove borbe, petokraki. Novljani su ogorčeni što su se na meti huligana, pored drevnih bedema i tvrđava, sada našla i spomen-obeležja iz Drugog svetskog rata.

"Krvavo kolo" desilo se u Novom 1943. godine. Tada su život izgubili najistaknutiji članovi Komunističke partije Boke, Nikola Đurković, Savo Ilić, Dašo Pavičić i Stijepo Šarenac. Njihova tela doneta su potom na glavni hercegnovski trg, a izdajnici su oko njih pokrenuli "krvavo kolo", kako su ga meštani nazvali.

Opština Herceg Novi najoštrije je odmah osudila ispisivanje ove poruke na spomeniku palim junacima na Savinskoj dubravi, kao vandalski i anticivilizacijski čin.

Foto V. V.

- Počinitelj je pokazao elementarno nepoštovanje naših predaka i njihove borbe. Takvo postupanje nije odlika građana Herceg Novog, već pojedinaca zaostalih u vremenu, pomućene svesti i iskvarenih umova - navedeno je u reagovanju.

REAGOVANjE

ĐORĐE Zloković, predsednik OBNOR-a Herceg Novi, kazao je da je teško poverovati da je neko pomislio da oskrnavi centralni spomenik borcima NOB. Apelovao je na Komunalnu policiju da hitno reaguje kako bi se natpis što pre uklonio. Načelnica Službe komunalne policije i inspekcijskog nadzora Marija Andrić rekla je da su uputili nalog preduzeću "Čistoća", a slučaj su prijavili i policiji.

- Herceg Novi je uvek bio i ostaje grad ponosan na svoju slobodarsku, antifašističku istoriju i tradiciju, koje predstavljaju vrednosni temelj na kojem je izgrađena naša zajednica.

Iz Opštine Herceg Novi, uz najavu da će se postarati da sramni natpis odmah bude obrisan sa spomenika, uputili su poziv nadležnima da otkriju počinioca ovog nedela.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju