AMFILOHIJEV ZAVET TEST ZA KRIVOKAPIĆA: Pozivanje na Kosovo tokom ispraćaja mitropolita otvara pitanje povlačenja priznanja lažne države

V.N.

03. 11. 2020. u 11:11

PORUKE i sveukupna atmosfera sa ispraćaja mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, opisane kao njegov "poslednji kosovski zavet", jasno su pokazale stav vernika SPC u Crnoj Gori prema južnoj srpskoj pokrajini, ali i razlike u stavovima po ovom pitanju sa novom političkom većinom predvođenom mandatarom Zdravkom Krivokapićem.

АМФИЛОХИЈЕВ ЗАВЕТ ТЕСТ ЗА КРИВОКАПИЋА: Позивање на Косово током испраћаја митрополита отвара питање повлачења признања лажне државе

Foto D. Milovanović

U foto-finišu sastavljanja vlade, najavljene kao ekspertske i vremenski oročene, i mitropolitova sahrana jasno je nagovestila težinu tereta koji će nositi nova vlast u Podgorici.

Imena članova nove izvršne vlasti u Crnoj Gori mogla bi da budu poznata već krajem ove nedelje. Oročeni kabinet mandatara Krivokapića, osim što je preuzeo obavezu da sprovede reforme, imaće i nezahvalan zadatak da relaksira političke i nacionalne napetosti u Crnoj Gori. Tok pregovora o sastavu kabineta, uticaji stranih ambasada i poslovnih ljudi i precrtavanje lidera Demokratskog fronta sa spiska ministara, međutim, ne ulivaju poverenje da će Krivokapić imati snage da državu oslobodi stega Đukanovićevog režima.

Foto D. Milovanović

Osim kosovskog, novu vladu Crne Gore već žulja i srpski "kamen". Makar tako je doživljeno rutinsko skidanje sa dnevnog reda liste zahteva Demokratskog fronta o promeni Ustava kao preduslova za "legalizovanje" srpskog jezika kao službenog, uvođenje trobojke Petrovića kao narodne zastave i izostavljanja spornih stihova Sekule Drljevića iz himne Crne Gore.

Poslednju šansu za dogovor o zajedničkom rešavanju nagomilanih problema kao zaostavštine vladavine DPS ugasio je sam Krivokapić, koji je u intervjuu beogradskom "Nedeljniku" prikazao sve suprotnosti u odnosima među liderima pobedničkih koalicija.

- Vlada čiji bi članovi bili lideri Demokratskog fronta u startu bi imala nižu reputaciju. To bi bila vlada koja ne bi bila svesrdno prihvaćena od relevantnih međunarodnih institucija. Timski rad u vladi kakvu ja vidim zahteva drugačiji profil ličnosti - obrazložio je Krivokapić ultimativni zahtev da mesta za lidere Fronta u svom kabinetu - nema.

Ovakav istup Krivokapića u koaliciji "Za budućnost Crne Gore", koja je na izborima osvojila najveći broj poslaničkih mandata, ocenjen je kao ponižavajući i skandalozan. U ovoj koaliciji nagovestili su i da Krivokapićeva biografija sadrži i manje poznate delove koji se tiču saradnje sa nedeljnikom "Monitor", glasanja za DPS i veza sa biznismenom Miodragom Perovićem, koji je "dirigovao udruženjem profesora koje se zalagalo za razbijanje državne zajednice sa Srbijom".

- Ovo može da izjavi samo neko ko je napravio dil sa Đukanovićem. Krivokapić protiv njega nije rekao nijednu reč. Smeta Demokratski front, a DPS ne smeta - rekao je jedan od lidera Fronta Nebojša Medojević.

VUČIĆ: NISAM TRAŽIO DA GOVORIM NA SAHRANI

MOJA je odluka bila da prisustvujem sahrani mitropolita Amfilohija i odam poštovanje čoveku sa kojim se često nisam slagao, ali koga sam cenio kao velikog narodnog tribuna i čoveka koji se retko rađa - rekao je juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- To je bila moja želja i obaveza. Da odem tamo, poklonim se i ništa više. Predsedniku Srbije tamo je bilo mesto - rekao je Vučić i napomenuo da je njegov dolazak u Podgoricu mnoge iznenadio i da zbog toga nisu bili naročito srećni.

Vučić je rekao da su njegova poslednja dva razgovora sa Amfilohijem bila mnogo drugačija od ranijih:

- Nisam sam s njim bio sam, imam i svedoke. Mitropolit mi je rekao da mnogo bolje razume moj položaj i poziciju Srbije. Bilo je potpuno drugačije nego kada smo razgovarali dve godine ranije.

On je demantovao glasine da je tražio da govori na sahrani:

- Naravno da to nisam tražio. Nije bilo ni mesto, ni vreme za to - rekao je Vučić.

On je juče na svom fejsbuk-nalogu objavio da je Milan Marković sa liste "Crno na bijelo", nekadašnji pomoćnik ministra Milutina Simovića, kandidat za ministra poljoprivrede u novoj vladi Crne Gore.

PENZIJU DELIO SIROTINJI

MITROPOLIT Amfilohije, kaluđer, nije imao ništa od imovine! Primao je penziju, koju je zaradio kao profesor Bogoslovskog fakulteta od 1976. godine, a potom episkop banatski. I ovaj iznos delio je sirotinji, a poslednji iznos od 11.274 dinara darovao je monahu Pavlu Kondiću za hranu, koji je u Beogradu spremao za štampu spise patrijarha Gavrila Dožića.

Foto privatna arhiva

"I ovu crkavicu od 96 evra, kolika mu je bila penzija, delio je ubožjacima!", navedeno je na fejsbuk-stranici manastira Stanjevići.

- Milan Marković, pomoćnik ministra Simovića, član Vlade DPS. U evidenciji sigurnog glasa DPS bio evidentiran kao sigurni glasač za izbore 30. 8. 2020. Sad je kandidat za ministra poljoprivrede!!! Meni je ovo teška sprdnja. Nadam se da su Vlado Božović i Gojko Perović zadovoljni ovom prevarom. Optuživali su nas, koje je narod glasao da se borimo za fotelje, a sad ispade da se za sve fotelje bore Gojko Perović, Vlado Božović, Miško Perović i Željko Ivanović. Za koje niko nije glasao - napisao je Medojević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Laserska hirurgija prostate - kada i kome se preporučuje?