KRČIO JE KOROV NA NJIVI GOSPODNJOJ: Patrijarh Irinej nad odrom Amfilohija - NJegovo ime biće upisano zlatnim slovima u srpskoj istoriji!

Novosti onlajn

01. 11. 2020. u 13:52

КРЧИО ЈЕ КОРОВ НА ЊИВИ ГОСПОДЊОЈ: Патријарх Иринеј над одром Амфилохија - Његово име биће уписано златним словима у српској историји!

Foto: D. Milovanović

PATRIJARH Irinej ukazao je, orbaćajući se ispred hrama, na duhovnu sličnost mimtropolita Amfilohija i Svetog Petra Cetinjskog.

- Ako poredimo vreme i prilike u kome su delali Sveti Petar Cetinjski i mitropolit Amfilohije, primetićemo da su se obojica hrabro i požrtvovano borili za opstanak pravoslavne vere - rekao je patrijarh.

Dodao je da je mitropolit Amfilohije zatekao narod otrgnut od vere, i da je vladala duhovna zapuštenost u čitavom narodu. Kako je rekao, „Amfilohije je krčio korov na njivi Gospodnjoj“, obnavljajući ono što je zapušteno i napušteno.

Patrijarh je rekao da su se obnavljale crkve, manastiri, sveštenstvo, monaštvo, a time i vera u narodu.

- Za relativno kratko vreme duhovno je vaskrsavala Crna Gora - rekao je patrijarh i dodao da je takva Crna Gora imala snagu da se odupre i stane u odbranu svojih svetinja i podigne duh i ugled svoga imena.

Istakao je da je pokretač svega bio mitropolit Amfilohije podržan sveštenstvom i vernim narodom Crne Gore.

- Zato će njegovo ime biti upisano zlatnim snovima u srpskoj istoriji - naveo je patrijarh Irinej i podsetio da je Amfilohije bio poštovan u celom pravoslavlju jer pripada plejadi veleikih bogoslova.

- Vest o njegovom upokojenju brzo je stigla do svih pravoslavnih crkava od kojih nam stižu njihova saučešća - kaže patrijarh.

Patrijarh je rekao da smrt mitropolita Amfilohija ostavlja veliku prazninu i da je otišao u trenutku kada je njegovo prisustvo najpotrebnije crkvi i narodu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)