BIĆE SAHRANJEN U SVETINJI KOJU JE IZGRADIO: Mitropolit Amfilohije će počivati u kripti Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici

Novosti online

30. 10. 2020. u 10:48 >> 12:17

MITROPOLIT crnogorsko-primorski Amfilohije biće sahranjen u kripti Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

БИЋЕ САХРАЊЕН У СВЕТИЊИ КОЈУ ЈЕ ИЗГРАДИО: Митрополит Амфилохије ће почивати у крипти Храма Христовог Васкрсења у Подгорици

Foto: Arhiva novosti

Podgorički hram je svetinja koju je sagradio mitrpopolit Amfilohije sa svojim sveštenstvom, monaštvom i vernim narodom Crne Gore.

To je glavni i najveći pravoslavni hram u Podgorici, a kao saborna crkva, središnji je hram Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve.

Saborni hram, posle dobijanja odobrenja nadležnih vlasti, počeo je da se gradi 1993.

O važnosti i sabornom karakteru Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici govore i posete visokih predstavnika pravoslavne vaseljene koje su po prvi put u istoriji posjetile Crnu Goru.

Peđa Ristić

Pored prvog po časti patrijarha u Pravoslavnoj Crkvi Njegove Svesvetosti Vartolomeja, Patrijarha Vaseljenskog, koji je osvetio temelje hrama, i Njegove Svetosti blaženopočivšeg Patrijarha Moskovskog i Sveruskog Alekseja II u čijoj je sveštenoj pratnji bio tadašnji Mitropolit Smolenski Kiril, sadašnji ruski patrijarh, i drugi patrijarsi i arhiepiskopi pravoslavni posetili su Hram Vaskrsenja u toku njegove gradnje.


           

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju